Image default

Sadnja je moguća i tokom zimskog perioda ukoliko su vremenski uslovi pogodni.

Početak jeseni idealan je period za sadnju voćaka. Sadnja voćaka počinje u novembru mesecu i traje do početka vegetacije biljaka. Sadnja je moguća i tokom zimskog perioda ukoliko su vremenski uslovi pogodni. To podrazumeva da dnevna temperatura ne bude ispod 0°C kao i da zemljište ne bude smrznuto.

Stručnjaci napominju da za nove zasade treba izabrati zemljište na kojem je prethodno urađena hemijska analiza. Nedostatak humusa u zemljištu treba dopuniti zgorelim stajnjakom i po potrebi dodati mineralna đubriva.

Pravac pružanja redova treba uskladiti sa položajem parcele, odvođenjem viška vode i erozijom zemljišta. Od velikog je značaja i čišćenje zemljišta koje podrazumeva krčenje rastinja, vađenje panjeva i uklanjanje kamenja.

Uspeh sadnje zavisi od izbora lokacije, pripreme zemljišta, pripreme sadnice za sadnju, same sadnje, zalivanja i nege.

Na kraju dolazi fina priprema zemljišta odnosno tanjiranje po dijagonali u odnosu na smer oranja, u dva navrata – unakrsno. Zatim se setvospremačem usitni zemlja i traktorskom bušilicom se kopaju jame za sadnju sadnica.

Agronomi ističu da je od velikog značaja za kvalitet sadnje i kvalitet ploda kupovina sadnica iz proverenih rasadnika sa postojećom deklaracijom.

Dodaju i da je bitno pronaći proveren rasadnik na kojem će se pored pouzdane kupovina svih sadnica dobiti i sve neophodne informacije za sadnju i negu biljaka, jer je to od velikog značaja za dugovečnost, svežinu i potpuni razvoj, sve do pupoljaka, plodova ili mirisnih cvetova. 

Sadnice moraju biti zdrave sa dobro razvijenim korenom i nadzemnim delom. Preporuka za idealnu sadnju su sadnice sa prevremenimgrančicama koje rađajuveć u drugoj godini.

Potrebno je odstraniti sve koje su suve i mehanickioštećene i na kojima je primetan znak bolesti i štetočina. Povređene žile se skraćuju do zdravog dela a zdrave prekraćuju kako bi se „osvežile“.Neophodne su oštre makaze i da rezovi budu što manji da lakše zarastu.

Korenov sistem sadnice potrebno je skratiti na oko 30cm od korenovog vrata, dobro raspoređen u zemljištu i tek tada pristupiti zatvaranju iskopanih jamića.

Voćke se sade na dubinu na kojoj su bile u rasadniku. Spojno mesto ne bi trebalo da bude više od 2cm iznad zemlje.

Poželjno je zaliti sadnice nakon sadnje radi boljeg kontakta korena sa zemljištem. Takođe i tretirati sadnice sa nekim fungicidom kako bi u procesu razvića i rasta sadnica bila zaštićena od bolesti i patogena.

Preuzimanje i transport sadnica

Preuzimanje i transport sadnica voćaka obavlja se kada je temperatura iznad 0°C. Sa sadnicama treba postupati oprezno kako se ne bi prilikom rukovanja mehanički oštetile, osušile ili izmrzle. Veće količine sadnica transportuju se hladnjačama ili kamionima sa ciradom. Bitno je dobro zaštititi ne samo koren već i celu sadnicu, kako prilikom transporta ne bi došlo do oštećenja i sušenja. Ukoliko su sadnice duže vreme transportovane, njihov koren pre sađenja treba potopiti u čistu vodu i u njoj držati do 24 časa, kako bi se osvežile.

Sadnja voćaka u kućnim vrtovima

U kućnim vrtovima najčešće se sadi jabuka

U kućnim vrtovima uglavnom se ne može uraditi oranje zemljišta i detaljnijapriprema kao što je to slučaj na većim parcelama. U iskopane jame stavljaju se sadnice i zalivajunakon sadnje. Ako je na dnu jame kamena podloga obavezno je razbiti. Voćke su između kuća zaštićene od hladnih vetrova, a ako se dvorište nalazi u gradskoj sredini gde su temperature u proseku veće nego na otvorenom polju, manja je opasnost od izmrzavanja usled niskih zimskih temperatura i kasnih prolećnih mrazeva.

Stoga nije retkost da se u našim krajevima osim kontinentalnog voća u dvorištima nađe po koje stablo smokve ili kivija koje donosi rod.

U kućnim vrtovima najčešće se sadi jabuka, breskva, nektarina, trešnja, lozni kalem. Kod pojedinih vrsta, sorte treba birati u zavisnosti od redosleda zrenja kako bi se obezbedila kontinuirana proizvodnja i potrošnja plodova tokom cele godine.

Sadnjapatuljastih stabala na slabo bujnim podlogama omogućava dobru iskorišćenost prostora, a izvođenje berbe, rezidbe i zaštite je jednostavnije.

Voćne sadnice nektarina su listopadno drvenaste biljke koje potiču iz Kine. Plod nektarine obiluje sokom pa se iz tog razloga često preko leta nađe na našim trpezama. Domaće tržiste oskudeva za ovom voćnom vrstom pa je danas dosta privlačna za uzgoj na poljoprivrednim gazdinstvima. Nektarine su dosta slične breskvama pa se tako i za podlogu koristi vinogradarska breskva.

Jabuka kao naša najznačajnija voćka rasprostranjena je po celoj teritoriji naše zemlje. Pilagodljiva je različitim klimatskim i geografskim područjima, a stručnjaci napominju da joj najviše odgovara vlažno zemljište a ne krečnjačko i alkalno. Kao i kod ostalih voćnih vrsta, od velikog je značaja izbor kvalitetne sadnice. Ova voćna vrsta raspolaže različitim sortama kao što su Crveni i Zeleni delišes, Ajdared, Gala, Fudži,Grenismit i mnoge druge.

Najzastupljenija sorta u našim krajevima je sorta Ajdared. Njene karakteristike su krupan i izrazito crvene boje plod, sočan i ukusan. Ova sorta pogodna je i za čuvanje na umerenim temperaturama a da plod ne izgubi na kvalitetu. Sazreva na jesen krajem septembra meseca.

Izvor: https://razsadnik-euroflora.com

Povezani članci

Da li se radujete novim komšijama na selu?

admin

Kamenje obojeno kao jagode zbuniće ptice i zaštititi plodove

admin

Banka semena Kragujevac: zdravlje na usta ulazi

admin