Image default

Banka semena Kragujevac: zdravlje na usta ulazi

Da li ste znali da su lokalne banke semena, sjajan način da poljoprivrednici obezbede semena domaćih starih sorti voća povrća i žitarica?

Stare sorte su zdravije za našu ishranu, jer se manje prskaju štetnim pesticidima. One su dobro prilagođene domaćoj klimi i otpornije na bolesti, pa ih zato nije potrebno prskati. Osim što su zdravije, one su i ukusnije. Samo probajte jednu jabuku šareniku ili krompir mesečar!

Nakon što je u Mionici osnovana prva lokalna banka semena u Srbiji, banke semena počele su da niču i razvijaju se širom naše zemlje. Jedna takva banka, planirana je da se osnuje u Kragujevcu.

Lazar Mitrović, polaznik Liderskog trening programa ORCA Akademije, pokrenuo je inicijativu “Banka semena Kragujevac”. Ovom inicijativom, Lazar je planirao da osnuje banku semena i okupi poljoprivrednike iz Kragujevca, koji čuvaju, umnožavaju i razmenjuju semena starih sorti povrća, voća i žitarica.

Lazarev san je da građani Kragujevca konzumiraju lokalno proizvedenu zdravu hranu od starih sorti.

ZAŠTO JE VAŽNO DA SE OSNUJE BANKA SEMENA?

Lokalne banke semena okupljaju zajednice ljudi – poljoprivrednih proizvođača, koji na malim poljoprivrednim gazdinstvima gaje stare sorte voća povrća i žitarica. Oni svake godine, međusobno razmenjuju semena starih sorti i na taj način ih čuvaju.

Stare sorte su naše biološko i kulturno nasleđe. One su nastajale vekovima, kroz napore naših poljoprivrednika da ih odaberu, odneguju i održe. Zbog toga su one tako ukusne i zdrave. Banke semena obezbeđuju zajednici poljoprivrednih proizvođača da uvek imaju semena spremna za korišćenje. Na taj način pruža se podrška lokalnim poljoprivrednicima i podstiče proizvodnja zdrave domaće hrane u korist nas potrošača.

KAKO BANKA SEMENA ŠTITI PRIRODU I LJUDE?

Čovečanstvo danas zavisi od veoma malog broja komercijalnijalnih sorti voća, povrća i žitarica. To su one namirnice koje možemo kupiti u prodavnici, a koje potiču sa industrijskih farmi.

Industrijska proizvodnja voli genetičku uniformnost. To znači da se zbog visokih prinosa radije gaji jedna sorta useva na velikoj površini (monokulture). Genetička uniformnost je opasna, jer ukoliko dođe do pojave štetnih organizama ili neke bolesti, ona će se brzo proširiti s obzirom da su svi usevi genetički isti.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija navodi da je od početka 21. veka, 75% genetske raznolikosti već izgubljeno. Banka semena štiti i čuva genetsku raznolikost biljaka. Imati raznolikost gena je važno, jer to omogućava prirodi da se prilagodi sve većim promenama klime i drugih uslova naše sredine.

Podršku za inicijativu “Banka semena Kragujevac”, obezbedili smo kroz ORCA Akademiju. ORCA Akademija, podržana je u okviru projekta „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Povezani članci

Najbolji način sadnje voćaka – Da li su četvrtaste rupe bolje od okruglih?

admin

Zimska zaštita (bakar i ulje)

admin

Toma Vinković – ZGLOBNI TRAKTORI U JUGOSLAVIJI

admin