Image default

Najbolji način sadnje voćaka – Da li su četvrtaste rupe bolje od okruglih?

Ako se bavite voćarstvom i želite da posadite neke nove sadnice, verovatno želite da to drveće raste apsolutno najbolje što može. Najbolja nega zapravo počinje pre nego što su sadnice i posađene u zemlju. Ispostavilo se da je oblik rupe u koju sadnice ulazi važno za njihovo zdravlje.

Uglavnom, prosečan voćar će iskopati okruglu rupu kada bude spreman da zasadi drvo. Međutim, ovo je pogrešan pristup. Drveće zapravo treba saditi u četvrtaste rupe.

Kopajući četvrtaste rupe, zapravo radite svoj deo kako biste im pomogli da rastu brže i veće. Takođe će biti otpornije na različite vremenske uslove. Kada dođe do velikih kiša i suša, drvo će ostati sigurnije u četvrtastoj rupi nego u okrugloj.

Dakle, kako ovo tačno funkcioniše?

Pa, kružne rupe podstiču korenje da raste na kružni način. Drvo će na kraju formirati veoma gusto korenje koje dovodi do lošijeg rasta.

Međutim, kvadratne rupe omogućavaju dalje širenje korena. Korenje obično ne može da raste oko uglova, pa kad udari u ravne ivice kvadratne rupe, sklonije je širenju prema spolja. Ovo omogućava drvetu da raste brže, jače i veće.

Postoje i drugi načini za podsticanje rasta biljaka. Na zemljištu koje je prethodno rigolovano ili orano, kopaju se rupe prečnika 50-80 cm (za jagodasto voće oko 30 cm), dubine 30-40 cm.

Na zemljištu koje nije prethodno rigolovano ili orano, kopaju se jame čija je širina 1.5-2.5 metara, dubine do 60 cm.

Prilikom kopanja rupa ili jama, kopa se tako što se prvi sloj površinske zemlje (do 20 cm) izbaci sa jedne, a drugi sloj sa druge strane rupe. Ako se kopa dublje od 40 cm, taj sloj se samo prekopa i ostavi na istoj dubini. Rupe treba da ostanu otvorene 2-3 nedelje.

Ne morate biti stručnjak za sadnju voća da biste ove trikove sproveli u delo! Zabavite se i uživajte u vrtu.

Izvor: www.rasadniksukic.rs

Povezani članci

IZRADA SAJTOVA ZA VOĆARE I MALE PROIZVOĐAČE

admin

Kalendar zaštite trešnje

admin

U prvom satu rada ePijace prodata tona šargarepe

admin