Image default

DOMAĆA SREDSTVA PROTIV KOMARACA – Napravite sami delotvorne biljne rastvore

DOMAĆA SREDSTVA PROTIV KOMARACA – Borba protiv insekata i komaraca u letnjem periodu postala je gotovo nemoguća, često i izgubljena, jer ih tada ima ponajviše. Ali ne predajemo se unapred, pa u pomoć zovemo biljke koje svojim jakim mirisom teraju krvopije.

Aromatične biljke imaju tu moć da rasteruju komarce, tako što ovim napasnicima smeta jak miris koji na njih odbojno deluje, a evo i pet koji će ih sigurno oterati.

Tamjan
Poznato je da je miris tamjana prilično jak i da ima opijajući momenat, a upravo zbog tog mirisa odlično rasteruje komarce, pa se često ubacuje u vatru kada smo na otvorenom. Može se koristiti i u prostoriji, tako što se nekoliko zrna stavi na aluminijumsku foliju pa na zagrejanu ringlu da pusti dim i tada u sobi sigurno neće biti komaraca.


Lavanda
Veoma zanimljiva činjenica vezana za ovu biljku je i ta da rasteruje mnoge insekte, moljce prvenstveno, ali i muve i komarce. Zato je najčešće korišćena u svim preparatima koji sprječavaju ujede. U decilitar maslinovog ulja dodajte 40 kapi ulja lavande, dobro promućkajte te sipajte u staklenu flašicu. Povremeno nanesite i na kožu tokom dana. Ako se ipak odlučite da ne koristite preparate, zasadite lavandu u vrt i uživajte i u pogledu, ali i u letnim večerima bez dosadnih komaraca.

Ruzmarin

U narodu je poznat kao vesela biljka. Vjerovatno zato što se koristi na venčanjima, a pored toga ima izuzetno jaku aromu, koja se oseća u rasponu od 10 metara. Lepo raste u vrtovima, pa se komarci i bube sklanjaju kada ga osete u blizini. Etarsko ulje ruzmarina može se koristiti i za kožu, a što je još bolje, možete ga sami napraviti. Operite sveži ruzmarin i osušite ga na suncu, a zatim napunite teglu do vrha. Prelijte ga hladno ceđenim maslinovim uljem i ostavite na tamnom mestu, nekih 40 dana da odstoji. Nakon toga, procedite ruzmarin kroz čistu gazu i koristite najduže do šest mjeseci.

Ulje čajevca
Veoma efikasno ulje koje odbija komarce. Pored komaraca, odbija i mrave, vaši i druge mnogobrojne insekte. U jednu flašicu sa rasprskivačem od 200 mililitara, sipajte 60 mlilitara ovog ulja, a ostatak napunite destilisanom vodom. Sve dobro promućkajte i poprskajte kožu.

Sprej s karanfilićem
Potpuno bezbedan, prirodan sprej protiv komaraca možete napraviti sami, a za to će vam biti potrebno: 1,5 litara 70-procentnog alkohola, 100 grama karanfilića te etarsko ulje po želji. Pripremite ga tako što ćete malo omekšati cvetove karanfilića, preliti ih alkoholom i ostaviti da stoji četiri dana, uz povremeno mešanje. Na kraju treba da dodate malo eteričnog ulja i sipate u bocu s raspršivačem. Naprskajte se svaki put prije nego što da izađete napolje.

Preuzeto: https://agrosavjet.com