Image default

Najava manifestacije Prva brazda NOVO SELO 2021

Nakon što je prošle godine manifestacija čiji je centralni događaj takmičenje orača bila održana bezmalo u jesen, zbog tada aktulene epidemiolške situtacije, ove godine se vraća u uobičajen termin, sredinom jula. „Smotra lepote života na selu“ je dvodnevna manifestacija zakazana za 16. i 17. juli, u Novom Selu nedaleko od Vrnjačke Banje.

“Prva brazda je nastala tako što smo želeli da damo značaj toj prvoj brazdi, od koje zapravo sve i počinje. Prva je održana pre devet godina, a iz godine u godinu smo to usavršavali, doterivali, pa smo se dobro spremili i za ovogodišnju koju smo nazvali Smotra lepote života na selu. Pored takmičenja orača, pokazaćemo sve ono što se na selu događa. Osim toga biće održana likovna kolonija, oračko poselo, gde ćemo pokazati tradiciju folklora, stare zanate, etnografiju itd. Zaista smo spremili bogat program.” – kaže Marković.

Već devet godina unazad, svakog leta se u Novom Selu okupe orači kako bi ukrstili koplja i pokazali svoje veštine kada je oranje zemlje u pitanju. Sedamdesetpetogodišnji Dragoljub Radičević ore najmanje 50 godina, ni jednu Prvu brazdu nije preskočio. Na nekima je upravo njegovo iskustvo izvojevalo i pobedu.

“Najstariji sam takmičar, ali volim da dođem svake godine. Dva puta sam osvojio prvo mesto. Nema tu tajne, sve je u praksi, to je najvažnije, pa još ako to i voliš, rezultat mora biti pozitivan. Mladi danas umeju, ali i imaju jake traktore, a nije ih baš briga da li je brazda iza njih lepa.” – kaže Dragoljub Radičević.

Prva brazda je manifestacija koja okupi veliki broj ljudi iz čitave Srbije, pa i šire. Svi dođu sa željom da doprinesu očuvanju tradicije naših domaćina, ali i da pokažu umeća i običaje svoga kraja.

NAGRADA ZA NAJBOLJE UČENIKE POLJOPRIVREDNIH ŠKOLA
Osim takmičenja orača, likovne kolonije, oračkog posela, takmičenja u pripremi jela i kolača, Prvu brazdu 2021. godine obeležiće i jedna novina, a to je dodela nagrada najboljim učenicima poljoprivrednih škola iz čitave Srbije.

“Na naučnom skupu koji je organizovala Srpska akademija nauke i umetnosti, a na inicijativu akademika Škorića, dogovoreno je da se od ove godine najboljim učenicima poljoprivrednih škola dodeli nagrada dr Đorđe Radić. On je bio prvi doktor nauka i dao je nemerljiv doprinos razvoju naše poljoprivrede, odnosu sagradio je temelj za obrazovanje poljoprivrednih stručnjaka u Srbiji. Ova misija pre svega ima za cilj da se odužimo dr Radiću, ali i da promovišemo poljoprivredu kao zanimanje, odnosno srednje poljoprivredne škole koje imaju sve manje učenika.” – kaže dr Rade Jovanović iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

Domaćini Prve brazde obećavaju bogat program, pun tradicije. Svega onoga što se s ponosom čuva na selu, a na osnovu prethodnih osam manifestacija i ovogodišnja Prva brazda će sigurno dokazati bogatstvo i značaj očuvanja tradicije našeg naroda. Pa ako vas zanimaju lepote života na selu, izvolite 16. i 17. jula u Novo Selo kod Vrnjačke Banje.

Izvor: https://www.agrosaveti.rs

Povezani članci

JEDINI muzej starih traktora i parnih mašina na Balkanu! „Žeravica“

admin

U Rusiji uskoro 10.000 traktora bez vozača – svi proizvedeni na domaćem tržištu

admin

Među najsnažnijim traktorima na svetu polovina guseničari

admin