Image default

Zašto je pivo u umerenim količinama dobro za zdravlje?

Većina lekara mišljenja je da umereno konzumiranje alkohola može da bude dobro za zdravlje, ali obično se misli na vino jer ima antioksidativna dejstva. Međutim, pivo, kao i vino takođe sadrži antioksidante i to u skoro jednakim količinama.

Sadržaj proteina i vitamina B u pivu je veći od onog u vinu. Zbog toga ćete pivom uneti više proteina nego ako popijete čašu vina.

Četiri osnovna sastojka piva su: voda, ječam, hmelj i kvasac. Rezultat koji ovi sastojci zajedno daju je alkohol i CO2.

Iako je dobar izvor B vitamina, alkohol u pivu uglavnom utiče na te blagodeti. Zbog toga stručnjaci naglašavaju da pivo u umerenim količinama povoljno deluje na zdravlje i pospešuje zdravo starenje.

Inače, B vitamini imaju brojna pozitivna svojstva u očuvanju zdravlja, od stvaranja energije, normalne funkcije nervnog sistema, regulacije hormona, mentalnog zdravlja, pa sve do zdravlja srca i imunološkog sistema.

Pivo sadrži od 95 do 360 kalorija u 350 mililitara, a prosečna flaša piva približno 150 kalorija. Čaša vina od 150 mililitara sadrži 120 kalorija. Zbog toga je svetlo pivo ipak bolji izbor od vina, piše “CNN”.

Jedno do dva piva dnevno dobro je i za kosti. Pivo sadrži silicijum koji je dostupan u vrlo malo prehrambenih proizvoda, a povezan je sa čvrstoćom i zdravljem kostiju.

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) preporučuje muškarcima da konzumiraju dva piva dnevno, a ženama jedno. Više od toga ima štetne efekte po zdravlje.

Izvor: N1

Povezani članci

U Čeneju otvoren prvi distributivni centar za organske proizvode u Srbiji

admin

Najava manifestacije Prva brazda NOVO SELO 2021

admin

U Rusiji uskoro 10.000 traktora bez vozača – svi proizvedeni na domaćem tržištu

admin