Image default

Lidija Ćuković – devojka vredna kao deset muškaraca

Već po nadimku – “tatina munja“, po kome je znaju u prijepoljskom kraju, za Lidiju Ćuković se odmah može pretpostaviti da nije samo „još jedna devojka sa sela“.

Uspešan je proizvođač malina, a i u drugim aspektima seoskog života barabar može da se nosi sa muškarcima koji se bave poljoprivredom u Srbiji, od vožnje traktora i obaranja stabala za ogrev, do odlaska u lov… Kako Lidija živi i radi najbolje je prikazano u serijalu „Biram selo“ na kanalu Agro TV.

Dvadesetrogodišnjoj devojci iz zaseoka sela Bare u Opštini Prijepolje, ništa nije teško, od poljoprivede do odlaska u šumu i nabavljanja drva za ogrev, i u potpunosti opravdava nadimak koji joj je dao prerano preminuli otac.

Umesto u kulinarstvu, za koje se školovala u Prijepolju, prihvatila se odgovornosti gazdovanja poljoprivrednim domaćinstvom u Goločevini, gde ima poveliki malinjak, a održava uslužno i komšijske zasade.

– Svojih malina ima 13,5 hiljada sadnica sorte vilamet, koja je savršena za ovo kišno podneblje. Ulažemo dosta u zaštitu, ima tu dosta posla oko maline, a i konkurencija je sve veća u ovom kraju. Jedini problem je grad, koji ovde zna da „obere” i pola roda – priča Lidija, koja obavlja sve poslove i sa mašinama, od vožnje traktora do freziranja i okopavanja.

Goločevina je nekada bila poznata po poljoprivrednoj proizvodnji, ali danas jednostavno nema dovoljno stanovnika da bi opravdala staru slavu. Njena baka Mileva praktično je jedini stalni stanovnik sela, ostali žitelji dolaze leti na odmor ili u berbu malina.

Lidija je jedna od retkih mladih poljoprivrednika u ovom delu Zlatiborskog okruga, a od devojaka je jedina u svom kraju.

Svoj posao obavlja uz pomoć majke i savetovanja poljoprivrednih službi, čiji stručnjaci obilaze poljoprivrednike i pomažu za bolje prinose, a za branje ima standardnu ekipu.

– Branje je, inače, najkomplikovaniji deo posla s malinama, a ja sa svojom ekipom radim godinama. To je negde moja generacija, oni su vredni, mi ih dobro plaćamo i nikada nije bilo problema – rekla je Lidija za Agro TV o ovom, za Srbiju, neobičnom slučaju da berači nisu vremešni ljudi.

Sa plasmanom maline, kako dodaje, nema problema, proda je „na pragu“.

– Imamo kvalitet prve klase tako da ljudi dolaze i sve otkupe.

Zadovoljna je svojim poslom ova mlada poljoprivrednica, dodajući da u Prijepolju u nekoj fabrici ne bi mogla toliko da zaradi.

Za razliku od drugih mladih poljoprivrednika u Srbiji, Lidija Ćuković, nema pomoć države u vidu subvencija.

– Ovde niko ne može da dobije subvenciju jer u papirima Goločevina ne postoji, pa ni ne možemo da podnesemo zahteve. Pokušavamo da to rešimo sa lokalnom samoupravom, imamo neka obećanja, ali videćemo – kaže Lidija iz „nepostojećeg“ mesta blizu graničnog prelaza Jabuka ka Crnoj Gori.

Kako ističe Lidija, voli to što radi, ali i na selu slobodno vreme, u sezoni radova, ne postoji. A kada se poslovi obave, ona uživa i u lovu.

– Imam redovnu ekipu, i lovimo svake subote i nedelje, najviše divlje svinje – objašnjava Lidija.

Izvor: www.agrotv.net

Povezani članci

1.574 traktora prodato u Srbiji u prvoj polovini 2020.

admin

Iz Turske dolazi potpuno električni traktor sa 130 KS

admin

Belarus traktori u novom odelu

admin