Image default

Tradicionalne vodenice i moderni poljoprivredni mlinovi – kamen u preradi žitarica

Prerada žitarica predstavlja jednu od najstarijih ljudskih aktivnosti, a kamen je u tom procesu imao ključnu ulogu. Od ručnih žrvnjeva do velikih vodenica, prirodni kamen je korišćen za mlevenje pšenice, kukuruza i drugih žitarica. I danas, uprkos tehnološkom napretku i industrijskim mlinovima, vodenice sa kamenim žrvnjevima ostaju simbol autentičnog i zdravog načina proizvodnje brašna.

Kako funkcionišu tradicionalne vodenice?

Vodenice su stoljećima bile osnovni način mlevenja žita. Pogonjene snagom vode, one koriste dva velika kamena žrvnja – donji koji je nepomičan i gornji koji se okreće pod uticajem snage vode. Između njih se sipaju zrna žitarica, koja se postepeno mrve i pretvaraju u brašno.

Kamen korišćen u vodenicama obično potiče od tvrdih stena poput bazalta, granita ili posebnih kvarcitnih stijena koje omogućavaju dug vek trajanja i precizno mlevenje. Brašno dobijeno na ovaj način čuva vlakna, minerale i prirodna ulja iz žitarica, što ga čini hranljivijim od industrijski obrađenog brašna.

Najpoznatije vodenice u Srbiji

Srbija je poznata po očuvanim tradicionalnim vodenicama, od kojih su neke i danas u funkciji:

🔹 Vodenica u Sićevu – Nalazi se u Sićevačkoj klisuri i jedna je od najstarijih vodenica u Srbiji. Danas je turistička atrakcija, a posetioci mogu videti kako se nekada mlelo brašno.

🔹 Vodenica u Gostuši – Ovo selo na Staroj planini poznato je po svojim kamenim kućama i vodenicama, koje su nekada snabdevale čitav kraj brašnom.

🔹 Jerinin mlin (Vodenica u Lisine) – U blizini vodopada Veliki Buk, ova vodenica je jedna od najpoznatijih u istočnoj Srbiji i još uvek melje brašno na tradicionalan način.

🔹 Vodenica u Tršiću – Deo kompleksa posvećenog Vuku Karadžiću, gde se posetioci mogu upoznati sa starim zanatima, uključujući i mlevenje žita na kamenom žrvnju.

🔹 Vodenica na reci Gradac – Blizu Valjeva, ova vodenica je deo zaštićenog prirodnog područja i primer kako se tradicija može sačuvati kroz ekoturizam.

Savremeni mlinovi i tehnologija mlevenja žitarica

Industrijski mlinovi su značajno ubrzali proces proizvodnje brašna, koristeći metalne valjke umesto kamenih žrvnjeva. Ova tehnologija omogućava precizniju kontrolu granulacije i bržu preradu, ali često rezultira gubitkom hranljivih sastojaka, jer se iz brašna odstranjuju klice i mekinje.

Ipak, u poslednje vreme raste interesovanje za male, savremene mlinove sa kamenim žrvnjevima, koji kombinuju tradicionalni način mlevenja sa modernim tehnikama kontrole kvaliteta. Ovi mlinovi se često koriste u proizvodnji organskog brašna, jer omogućavaju očuvanje svih nutritivnih vrednosti žitarica.

Zašto se vraćamo tradicionalnim metodama?

Povratak tradicionalnim metodama mlevenja posledica je sve veće svesti o značaju zdrave ishrane. Kameno mleveno brašno sadrži više minerala, vitamina i vlakana, što ga čini poželjnijim u ishrani. Osim toga, vodenice postaju deo kulturnog turizma, privlačeći posetioce koji žele da iskuse duh prošlih vremena i kupe autentične proizvode.

Iako su moderni mlinovi doneli efikasnost i masovnu proizvodnju, tradicionalne vodenice sa kamenim žrvnjevima i dalje imaju svoje mesto u savremenom društvu. One nisu samo deo kulturne baštine, već i simbol zdravijeg načina života i poštovanja prirodnih procesa prerade hrane.

Ako želite da probate pravo, kameno mleveno brašno, poseta nekoj od ovih vodenica može biti pravo iskustvo – spoj tradicije, prirode i ukusa prošlih vremena.

Priredio: Marmo Granit

Povezani članci

Zašto koristiti prirodni kamen u enterijeru?

admin

Najprodavaniji strani traktori u Srbiji

admin

Lovol Traktori: Pravi Izbor za Svaki Tip Poljoprivrednog Posla

admin

Ostavite komentar