Image default

Šta olakšava rad poljoprivrednika – Novo na traktorima

John Deere, američki proizvođač mašina za poljoprivrednu proizvodnju predstavio je na sajmu CES 2022 u Las Vegasu svoj potpuno autonomni traktor koji je spreman za serijsku proizvodnju.

Kako prenose nemački portali, ova mašina kombinuje John Deere model 8R, plug s dletom s podrškom za TruSet, GPS sistem navođenja i nove napredne tehnologije.

Traktori za čije upravljanje nije potreban vozač već će ove godine biti dostupni poljoprivrednicima.Ostaje nam samo nedoumica da li će se prvo koristiti isključivo u Americi ili će i poljoprivrednici sa našim prostora imati priliku da dođu do ove pametne mašine. 

A sada nešto detaljnije… Ovaj inovativni jedinstveni model sa šest pari stereo kamera omogućiće otkrivanje prepreka u rasponu od 360° i procenu udaljenosti.

Slike koje kamere zabeleže prolaziće kroz duboku neuronsku mrežu koja klasifikuje svaki piksel za oko 100 milisekundi i određuje da li će mašina nastaviti da se kreće ili će se zaustaviti, zavisno od toga da li je otkrivena prepreka.

Ova pametna mašina proveravaće kontinuirano svoju poziciju geolociranjem, osiguravajući tako da radi tamo gde bi trebalo i da je tačnost unutar jednog inča, odnosno 2,54 centimetara.

Upravljanje pomoću pametnog telefona koji je posao i obaveza poljoprivrednog proizvođača?

Poljoprivrednici treba samo da transportuju mašinu na parcelu i konfigurišu je za autonomni rad. Uz pomoć operativnog centra John DeereMobile na svom pametnom telefonu pomerajući prst s leva na desno pokrenuće mašinu.

U periodu dok mašina obavlja posao, poljoprivrednik može da obavlja neke druge zadatke i ne mora da bude prisutan na parceli, a kretanje mašine i obavljanje zadatka može da prati putem mobilnog uređaja.

Ova aplikacija vlasnicima traktora pruža i pristup video zapisima uživo, slikama i drugim podacima. Ova mogućnost poljoprivrednicima pruža samokontroludubine oranja, brzinu kretanja i još mnogo toga.

I to nije sve… Ukoliko bi došlo do problema sa funkcionisanjem mašine poljoprivrednici bi dobili obaveštenje na pametnom telefonu, a daljinski mogu da iskontrolišu proces rada mašine kako bi se posao na parceli uspešno završio.

Novi projekat iz Poljske – traktor na biometan

Foto: Depositphotos/sovlanik (ilustracija)

Po rečima iz „Agromilke“, poljskih stručnjaka za agrarnu proizvodnju, ova mašina izgrađena je od raznih inostranih komponenti kao što su: Cummins motor, sistem goriva je iz Nemačke, menjač je sa istoka, a okvir je poljski. Iako je poljski projekat, spojene su kvalitetne mogućnosti iz različitih krajeva. A kao rezultat dobijena je mašina koja se bazira na konceptu Auga M1, predstavljenog u Letoniji, hibridnom traktoru sa pogonom na biometan i električnu energiju.

Ono što donosi ova priča jeste i nastavak trenda ekološko prihvatljivih traktora koji je započeo prvi takav, na metan, NewHolland T6 MethanePower.

Predviđeno je da se izradi potpuno novi koncept i dizajn, ali je moguće da zbog kratkih rokova instalacija bude ugrađena na postojeći.

Ova ideja deo je većeg projekta na kojem firma EasternTradeCenter radi zajedno sa partnerima u sklopu strategije „Orlen 2030“, pod pretpostavkom razvoja energije sa niskim i nultim emisijama, zbog čega gradi moderna postrojenja za biometan.

Koliko ova mašina doprinosi ekološkom razvoju?

Da li su posedi u Republici Srbiji pogodni za ove inovacije?

Za pokretanje traktora na biometan neophodan je gas koji se koristi u industriji ili energetici, a stvara se od otpadne biomase u poljoprivrednoj proizvodnji, otpadnih supstrata i ostataka iz prerađivačke industrije.

Struktura zemljišnih poseda je od velikog značaja za mogućnosti korišćenja poljoprivredne biomase. S obzirom da je u Republici Srbiji poljoprivredna biomasa u rasutom stanju troškovi transporta su značajni tako da je osnovni uslov za profitabilno korišćenje poljoprivredne biomase njeno korišćenje u blizini mesta gde je proizvedena. U većem broju domaćih literarnih izvora navodi se dase uspešno prikupljanje i korišćenje poljoprivrede biomase u komercijalne svrhe možeorganizovati na posedima preko 50 ha.

Po podacima iz popisa poljoprivrede pre jednu deceniju, navodi se da je prosečna površina zemljišnog poseda u Vojvodini 10,9 hektara, preko 56% ukupne površine čine posedi veći od 50 hektara. Sa druge strane, 55% zemljišnih poseda na jugu Srbije kreće se u rasponu od 2-10 hektara, dok samo 10% površine čine posedi veći od 50hektara. U pogledu korišćenja stajnjaka kao biomase prosečan broj grla po gazdinstvu je najznačajnija prepreka korišćenju ove biomase.

Kako bi se korišćenje poljoprivredne biomase unapredilo neophodno je doneti adekvatne podsticajne mere države slično merama koje postoje u drugim državama u Evropi kao i prateću regulativu koja treba da bude usklađena između kreatora politike u poljoprivredi, šumarstvu, energetici i ekologiji.

Povezani članci

U Rusiji uskoro 10.000 traktora bez vozača – svi proizvedeni na domaćem tržištu

admin

Da li se radujete novim komšijama na selu?

admin

Kako do bespovratnih sredstava za traktore i kada možete očekivati nove konkurse?

admin