Image default

Prvi agroenergetski projekat u našoj zemlji i na Balkanu – Solarni energija i poljoprivreda

„Agrosolar Kula“ 

Fintel Energija i njena partnerska kompanija MK Group donose veliku inovaciju u Srbiju i region, kojom će potvrditi svoju lidersku poziciju kako u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, tako i u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

U pitanju je projekat „Agrosolar Kula“, prvi agroenergetski projekat u našoj zemlji i na Balkanu, i ujedno najveći u Evropi. Vrednost investicije je 340 miliona evra, a realizovaće se na teritoriji opštine Kula.

Agroenergetika (engleski termin: agrivoltaics) podrazumeva tehnološko rešenje koje omogućava jednovremenu proizvodnju poljoprivrednih useva i energije iz sunčeve svetlosti na istoj površini. Inovativna primena solarnih panela u kombinaciji sa vegetacijom pravi takvu mikroklimu koja, sa jedne strane, podiže produktivnost poljoprivredne proizvodnje, a sa druge efikasnost proizvodnje energije.

Dobra strana je i smanjena emisija ugljenika i potrošnja vode za navodnjavanje. Pri tome, MK Group se odlučila za organsku poljoprivredu na zemljištu gde će projekat biti implementiran, tako da neće biti korišćeni pesticidi, herbicidi, niti veštačka đubriva.

„Pametna poljoprivreda i zelena energija su odavno u fokusu, a projekat „Agrosolar“ se bazira upravo na njihovoj sinergiji. Ovim sistemom postiže se i optimizacija upotrebe zemljišta i njegova maksimalna iskorišćenost, i to uz pozitivan uticaj na životnu sredinu. Zato je ova pionirska investicija Fintel Energije i MK Group od velikog značaja za održivi razvoj poljoprivrede i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Očekujemo da će generisati snažnu dodatnu vrednost za oba sektora“, izjavio je Tiziano Giovannetti, generalni direktor Fintel Energije.

Početak projekta „Agrosolar Kula“ planiran je za april 2022. godine, a realizacija će trajati nešto više od godinu dana. U inicijalnoj fazi obuhvatiće 700 hektara zemljišta u Kuli, podeljenih na sedam zona za različite organske useve čija će proizvodnja biti moguća čak 11 meseci u godini.

Na približno trećini ukupne površine biće postavljeni solarni paneli u pravilnim redovima i međusobnim razmakom između redova za obavljanje predviđenih poljoprivrednih radova. Godišnja planirana proizvodnja zelene energije je oko 832 gigavat sati, što zadovoljava potrebe oko 200 hiljada domaćinstava.

Još nekoliko zanimljivih poslovnih ideja i mogućnosti solarne energije

  1. Preko Sunčeve energije do novog izvora pijaće vode

Sve manje pijaće vode u celom svetu postaje jedan od najvećih i gotovo glavnih problema za celo čovečanstvo. Već sada imamo delove na našaj planeti koji su ostali bez pitke vode a u mnogim počinje da bude teško i snabdevanje jer se količina dosta smanjila. Pronalazak novih načina kako do pitke vode u budućnosti će sigurno biti jedno od najznačajnijih pitanja za sve.

 Možemo reći da slane vode ima u izobilju pa se nameće mogućnost njene desalinizacije putem Sunčeve energije. Sam postupak nije nov, ali razvojem nove i naprednije tehnologije se teži ka uključivanju i zelene energije posebno solarne energije. Poslednje tri godine sve se više investira upravo u istraživanje i razvoj ove tehnologije. Ideja je da se električna energija dobijena od solarne energije koristi za proces desalinizacije. Procesom desalinizacije otklanjaju se minerali iz slane vode te se dobija slatka voda pogodna za piće i poljoprivredu. 

2. Proizvodnja soli

Solarnu energiju možete koristiti za proizvodnju soli. Naravno, možete koristiti solarnu energiju za masovnu proizvodnju kuhinjske soli u komercijalnim količinama. Zapravo, proizvodnja soli iz morske vode je takođe jedna od najstarijih upotreba solarne energije. Samo se pobrinite da vaša kuhinjska so bude brendirana i upakovana i nećete morati da se mučite da je prodate.

3. Proizvodnja destilovane vode

4. Kuvanje na solarnu energiju

Velike pečenjare kuhinje i ostali pogoni za pripremu hrane mogu koristiti solarnu energiju.

5. Solarne sušare – besplatna energija za povrće i voće

Solarne sušare mogu da obezbede besplatnu energiju da finalizujete proizvode iz bašte ili voćnjaka. Sunce može da obezbedi od 70 – 100 procenata potrebne energije, zavisno od godišnjeg doba i stepena oblačnosti u predelu gde je postavljena.

Izvor: Represent

Povezani članci

Saznalo se koje će mašine biti finalisti ove godine za titulu Traktora godine 2021

admin

Italijanski malčeri – tarupi

admin

Šta olakšava rad poljoprivrednika – Novo na traktorima

admin

Ostavite komentar