Image default

Priključne mašine i traktorske prikolice turske

Prikolice su izuzetno važne u procesu poljoprivredne proizvodnje, kako sa aspekta sigurnog i blagovremenog prevoza poljoprivrednih proizvoda, tako i sa aspekta bezbednosti.

Velike korisne nosivosti od 4.000 kilograma i velikog kapaciteta, traktorske jednoosovinske prikolice CELMAK (Turska) pogodne su za srednja i velika preduzeća, kao i za različita poljoprivredna gazdinstva. Proizvode se sa visinom osnovne stranice 400mm. Pogodne su za prevoz robe na lakim i težim terenima.

Ove trostrane kiper prikolice su izdržljive sa dugim vekom trajanja zbog korišćenja materijala visoke snage i najnovijih proizvodnih procesa. Konstrukcija rama je stabilna i olakšava istovar većine materijala i proizvoda. Dimenzije utovarnog prostora su 4.1500×1.900x400mm. Dužina prikolice je 4.150mm.

Jednoosovinske prikolice CELMAK poseduju pneumatske kočnice koje se aktivirajupod dejstvom pneumatskog cilindara za kočenje smeštenog na osovini. Kočenje je na oba točka.

Tovarni sanduk kod ovog modela je sa bočnim stranicama jednodelnim, zadnjom i prednjom stranicom jednodelnom po visini i stubovima. Otvaranje bočnih stranica vrši se na dole, kao otvaranje zadnje stranice na dole.Stranice sanduka otvaraju se ručno uz pomoć ručice isvako otvaranje stranice je nezavisno.

Prikolica CELMAK ima urađen ATEST. Naime, prilikom kupovine fabrički urađene prikolice atest se dobija uz nju.

Pre nego što se prikolica spremi za vožnju, neophodno je proveriti sledeće: ispravnost funkcionisanja svakoga svetla na prikolici, stanje pneumatika, da li je parkirna kočnica otkočena, proveriti u mestu ispravnost funkcionisanja kočionog sistema. Krenuti i proveriti u vožnji ispravnost kočnice. Ako su ispunjeni svi ovi uslovi, prikolica je spremna za vožnju.

Stručnjaci napominju da je najpouzdanije kipovanje tereta na zadnju stranu. Kada je sezona jesenjih radova, neophodno je da traktoristi pre izlaska na javni put u uslovima kiše i raskvašenog terenalopatom očiste blato sa traktora i priključnog uređaja, kako ne bi ugrozili bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Pri kretanju traktora sa prikolicom i teretom, neophodno je proveriti da li je prikolica pravilno prikopčana.Zbog otkačinjanja prikolice prilikom kretanja traktora na strmim terenima događaju se nesreće. Treba izbegavati utovar prikolice preko propisane težine i voditi računa o balansu tereta koji opterećuje pneumatike. Prevoz lica na prikolicama sa teretom je rizičan i opasan.

Posle završene sezone, kao prva mera adekvatnog čuvanja prikolice je čišćenje i pranje od biljnih ostataka i zemlje, posebno rubova na stranicama, gde je moguće zadržavanje vlage. Pneumatike za vreme zimskog mirovanja treba napumpati na odgovarajući pritisak i ukoliko ima ostataka ulja i maziva treba ih otkloniti.

Za ovu mašinu država daje bespovratna sredstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za nabavku novih poljoprivrednih mašina. Povraćaj sredstava je na osnovu člana 34. stav 6. Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju (,,Službeni glasnik RS”, broj 10/13).

Tanjirača pipalica namenjena je za međurednu obradu zemljišta u voćnjacima. Zahvaljujući snažnoj i masivnoj konstrukciji, ove tanjirače se mogu koristiti i u najtežim radnim uslovima i na svim tipovima zemljišta. Ova priključna mašina poseduje deo za zagrtanje i deo za odgrtanje zemljišta.

Primenom tanjirače u obradi zemljišta postižu se mnogobrojni pozitivni rezultati: zadržavanje vlage u zemljištu, bolje akumuliranje padavina, podsecanje korova, povećanje vazdušnog kapaciteta zemljišta, poboljšanje rada mikroorganizama u zemljištu, mineralizacija hraniva, odnosno prevoženje hraniva u oblik dostupan biljkama i još mnogo toga.

Freza za unutar rednu obradu KADIOGLU je priključna mašina specijalno dizajnirana za biološku kontrolu korova koji se pojavljuje iz dna vinove loze i polu-patuljastih ili patuljastih voćaka.Ova mašina ima prednje metalne bio diskove koji razbijaju tlo blizu biljaka, okopavaju i nagrću zemlju neposredno do čokota ili voćke. Oprema za kopanje sa silikonskim prstima i posebnom motikom na dnu vrlo je jednostavna za upotrebu i održavanje. Spreda eksplozivni diskovi razbijaju i omekšavaju zemlju, dok zvezda distribuira i meša tlo. Kadioglu mašina za košenje Star tipa štedi troškove rada na kopaonicama na velikim i srednjim farmama. To je uspešna alternativa upotrebi herbicida, koji povećava količinu ostataka i smanjuje kvalitet tla.

Karakteristike ove priključne mašine jesu jednostavnost upotrebe i visok dnevni kapacitet,  podešavanje ugla i dubine u svim pravcima, fleksibilni silikonski prsti koji nikada ne oštećuju koru, robusna šasija i sidreni aparat koji su izrađeni od specijalnog legiranog metala.

Kao osnov za uspešnu upotrebu ove priključne mašine jeste minimalano rastojanje između stabala koje mora biti 40cm, minimalno rastojanje između redova 150cm a rastojanje između traktora i stabla minimalno 130cm a maksimalno 260cm.

Freza za unutar rednu obradu KADIOGLU

Traktorski voćarski trimer EKOSKID je mašina posebno dizajnirana za rezanje korova koji raste pod redovima drveća ili vinograda bez bacanja herbicida i pravljenja sidra. Dizajniran je tako da izbegne nepotrebne detalje i ima robusnost koja može poslužiti dugi niz godina.

Traktorski trimer radi sa hidraulikom traktora. Repna osovina je u praznom hodu. Deluje sa minimalnom potrošnjom goriva jer nema potrebe davati traktoru gas dok kosite trimerom.

Karakteristike ove priključne mašine jesu rad sa niskom i velikom brzinom, 100 mt 4 mm motorne kosine linije je umotano u bubanj, „TURN & GO“ bubanj za ribolovnu liniju sa lakim produženjem linije i navijanjem, rad sa 16 različitih uglova, podešavanje visine, fleksibilna, klizava zaštita drveća koja nikada ne oštećuje drveće, košnja korova vertikalnom linijom koja nikada ne oštećuje drveće, kutija prekidača protiv prašine i vode na mašini…

Zahvaljujući snažnoj i masivnoj konstrukciji, ova mašina može se koristiti i u najtežim radnim uslovima i na svim tipovima zemljišta. Traktorski voćarski trimer može se koristiti čak i u kamenim, vlažnim, suvim, gustim travnatim predelima, pa čak i na blatnjavim terenima gde traktor teško može da prođe, pa i kada pada kiša.

Traktorski voćarski trimer EKOSKID

Roto drljača pipalica YUKSAM je priključna mašina koja dobija pogon od priključnog vratila traktora. Ovokretanje se prenosi na pogonski mehanizam u jednom kućištu iz kojeg se razvodi kretanjena sve rotore, koji se nalaze na svojim nosačima i nose po dva zuba. Prenos kretanja jepreko zupčanika.

Ova priključna mašina usitnjava krupnije grudve i poravnava zemljište. U ratarstvu i u višegodišnjim zasadima upotrebljavaju se prilikom oranja ili odmah posle oranja.

Roto drljača pipalica YUKSAM

Piše: Milica Lukić, magistar poljoprivrede

Povezani članci

Nekoliko saveta za proveravanje i podešavanje vaše prskalice!

admin

FREZA ZA UNUTAR REDNU OBRADU – MEHANIČKO UKLANJANJE KOROVA

admin

Održavanje zemljišta u voćnjaku – freze pipalice

admin