Image default

Italijanski malčeri – tarupi

U svetu poljoprivrede postoji čitav niz različite opreme i mehanizacije za obavljanje radnih zadatakana poljoprivrednim gazdinstvima. Visok stepen razvijenosti današnje tehnike i tehnologije omogućio je da za svaku poljoprivrednu operaciju postoji veliki broj mehanizacije koja olakšava i ubrzava obavljanje radnih zadataka.

Na svetskom tržištu postoji veliki broj različitih proizvođača koji se bave proizvodnjom priključnih mašina za usitnjavanje, krčenje i malčiranje. Dostupne su mašine za sve vrste radnih zadataka na koje se može naići u procesu malčiranja, počevši od skromnih potreba u dvorištu ili vrtu do krčenja i malčiranja debljeg drveća i grana.

Tarup za granje – malčer namenjen je za primenu na svim poljoprivrednim površinama, za održavanje zelenih površina i zapuštenih terena. Konstrukcija ove priključne mašine je vrlo robusna i predviđena je za intenzivno korišćenje. Tarup za travu (grane), malčer, Italijanskogje proizvođača Giemme machinery.

Pogon ove priključne mašine teče od traktora preko kardana na priključnu osovinu reduktora, prenosne osovine do zupčanika u kućištu reduktora i preko njih na čekiće.

Kod ove priključne mašine omogućeno je podešavanje visine tarupiranja sa prednje strane pomoću klizača, a sa zadnje strane pomoću valjka.

Prednji položaj malčera pri malčiranju omogućava bolju preglednost pri izvođenju samog agrotehničkog zahvata, pa tako značajno olakšava rad iz kabine. Nema potrebe okretati se iza, kako bi definisali udaljenost malčera od voćaka. U praksi je česta situacija da na terenu voćke u redovima baš i nisu u savršenoj liniji, pa je pri upravljanju traktorom često potrebno približavanje (ili udaljavanje) od samih voćaka. To iziskuje dodatan napor vozača, jer je neophodno često okretanje iza samog traktora, kako bi se utvrdilo koliko blizu (ili daleko) ide malčer od voćke.

Malčiranje predstavlja prekrivanje zemljišta različitim organskim i sintetičkim materijalom. Nastiranje (malčiranje) zemljišta ima za cilj sprečavanje razvoja korova, poboljšanje vodnog i vazdušnog režima uz manja kolebanja temperature zemljišta, povećanje organske materije u zemljištu što omogućava i veću aktivnost mikroorganizama.

Jaka konstrukcija tarupa za granje obezbeđuje dug radni vek mašine. Visoki ulazni otvor, jaka konstrukcija malčera, veća udaljenost rotora, standardno ugrađeni protiv noževi (zamenljivi), omogućavaju veliku brzinu i efikasnost u radu. 

Tarupi za granje i travu dostupni su u raznim dimenzijama radne širine od 80cm do 220cm, transportne širine od 141cm do 235cm, različite težine sa različitim brojem kaiševa i noževa.

Kada se malčer nalazi ispred samog traktora, vozaču je za izvođenje radnje potrebno mnogo manje napora. Promenapoložaja malčera izvodi se vrlo lako.Mašina je „povezana“ sa prednjim delom traktora, koji je mnogo bliže prednjim zakretnim točkovima, pa se tako upravljanje malčerom obavlja sa lakoćom i vrlo velikom preciznošću.

Malčer efikasno usitnjava biljne ostatke i tako ih pretvara u lako humusno đubrivo, čime se poboljšava kvalitet i prirodna plodnost zemljišta, a smanjuje potreba za veštačkim đubrenjem. Na taj način se direktno utiče na smanjenje troškova poljoprivredne proizvodnje i povećanje prinosa.

Malčiranjem se zemljište štiti od erozije izazvane vetrom i kišnim kapima, a veoma je značajno povećanje CO2 u zoni biljaka.  

Upotrebom malčera na prednjem delu traktora štedi se vreme potrebno za malčiranje voćnjaka, s obzirom na to da se ista radnja uvek obavlja „usput“ – dok se koristi atomizer ili dok se obavlja frezirnje prostora oko voćaka u kom se vrši prihrana đubrivima.  

Pored velike prednosti kada je malčer podešenispred traktora, u situacijama kada se malčira u suvim periodima, potrebno je nešto češće održavanje vazdušnog filterai hladnjaka,s obzirom na to da u traktor ulazi dosta prašine koja nastaje radom malčera. 

Najčešći organski materijali su: slama, strugotina, pokošena trava, biljni delovi, osušeno lišće, iglice četinara, novinski papir, kompost, treset, komina, paprat i drugo.

Cene kvalitetnih malčera kreću se od 2,000€ do 5,500€, u zavisnosti od osnovnih tehničkih karakteristika mašine. Rezervni delovi za ove priključne mašine mogu se pronaći na tržištu. Malčeri važe za kvalitetne i korisne mašine, koje u velikoj meri štede vreme i novac.

Prednosti Italijanskog malčera – tarupa:

  • usitnjava grane do 50mm debljine;
  • niska potrošnja goriva i potrebna mala snaga traktora;
  • bočno pomeranje;
  • niski troškovi i jednostavno održavanje.

Za malčer država daje bespovratna sredstva Ministarstvapoljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za nabavku novih poljoprivrednih mašina. Povraćaj sredstava na osnovu člana 34. stav 6. Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju (,,Službeni glasnik RS”, broj 10/13).

Povezani članci

Biodizel: Sopstvena proizvodnja goriva za mehanizaciju pravi uštedu

admin

Indijski traktori sa stilom – Farmtrac traktori

admin

Traktorske gume – značaj, kako izabrati prave gume, karakteristike

admin