Image default

Savet stručnjaka: Nakon obilnih kiša obavezna kultivacija useva

Posle obilnih kiša prošlih dana, neophodna je kultivacija prolećnih useva u Srbiji. To podrazumeva razbijanje pokorice i rastresanje zemlje, te uništavanje korova, savet je poljoprivrednih stručnkaka Pomoravskog okruga.

Stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredne stručne savetodavne skužbe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić rekao je da se „razbijanjem pokorice prekida kapilarni sistem, što smanjuje gubitak vlage iz dubljih slojeva zemljišta putem isparavanja“.

Kultiviranje treba obaviti obavezno posle svake obilne kiše, istakao je Simić. Na taj način će se povećati aktivnost korena i bolji razvoj aerobnih mikroorganizama.


Međuredna kultivacija rešava i problem korova, istakao je Simić i dodao da brzina mašina kod „prvog kultiviranja treba da bude šest kilometara na sat, kako mlade biljke ne bi bile zatrpane“.

On je objasnio da je prvo kultiviranje kukuruza 12 centimetara dubine, a suncokret se kultivira, prvi put, kada ima jedno do dva para pravih listova. Kod soje prvo kultiviranje kada usev ima prve stalne listove.

Preuzeto: www.agrosaveti.rs

Povezani članci

Ko će dobiti novi traktor na konkursu Ministarstva poljoprivrede? Stigla odlična vest!

admin

Pravilna sadnja voća

admin

Otvoren 88. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

admin

2 komentari

Milan 25 маја, 2021 at 9:41 am
Zdrava hrana

Odlican tekst. Korisni saveti. Verujem da se retko ko zaista pridrzava ovih pravila.

Ljubinko Sladjana Vasiljevic 25 маја, 2021 at 9:48 am
Prskanje

Od prirodnih organski proizvoda za sve proizvodjače koji proizvode zdravu organsku hranu od marta ću imati organski sto posto herbicid za uništavanje svih vrsta trava ,korova u baštama u voću ,proizvod neosiromašuje pk vrednos zemlje odličan je i dobar u organskoj proizvodnji hrane ,organsko voće vasiljević.

Ostavite komentar