Image default

U Rusiji uskoro 10.000 traktora bez vozača – svi proizvedeni na domaćem tržištu

Ruski autonomni traktor K-7M omogućiće robotsko upravljanje poljoprivrednim mašinama u svim operacijama uključujući setvu, đubrenje i obradu zemljišta.

Fabrika traktora u Sant Peterburgu (PTZ) i kompanija koja radi na sistemima veštačke inteligencije za robotizaciju poljoprivrednih mašina „Cognitive Pilot“ pokrenuće prvu svetsku masovnu proizvodnju traktora „Kirovets“ kojima upravlja sistem autopilota, a zasniva se na veštačkoj inteligenciji, piše Future Farming.

U Rusiji će do 2024. biti u pogonu čak 10 hiljada takvih traktora, a ove su dve kompanije potpisale sporazum prema kom će se projekat sprovoditi u tri faze.

Testovi robotskih traktora sa prvom verzijom „Cognitive Agro Pilot“ privode se kraju, a nakon čega stranke očekuju isporuku prve pilot serije od 10 do 20 komada kupcima. Serijsko opremanje modela Kirovets K-7M prvom verzijom sistema autopilota planirano je u februaru 2022. godine.

Sve veći stepen autonomije

U drugoj fazi, nivo autonomne vožnje biće povećana na četvrti stepen automatizovanosti. To će značajno proširiti mogućnost sistema za upravljanje u različitim situacijama, a vozilo će moći da prepozna stanje u okolini, koči ako naiđe na prepreku, izračunava optimalni put za obavljanje poslova i slično. Osim toga, na osnovu informacija koje prikupe senzori moći će da sprovede sveobuhvatnu analizu stanja zemljišta i useva. Takođe, traktor će biti opremljen bočnim senzorima.

Očekuje se da će pilot serija od 10 do 20 mašina sa drugom verzijom autopilota biti isporučena kupcima u jesen 2022. godine. Dok bi serijska proizvodnja traktora sa ovim sistemom trebalo da započne u avgustu 2023. godine.

Potpuno bespilotna verzija biće implementirana u trećoj fazi. Tada će mašina moći da se kreće samostalno bez vozača. A plan je da može da vozi pored kombajna koji nije opremljen autonomnim sistemom upravljanja. Takvo je opremanje K-7M predviđeno za januara 2024. godine.

Kako napominje služba za medije firma Cognitive Pilot, ovo je prvi projekat u toj zemlji za serijsku proizvodnju bespilotnih traktora koji će služiti za masovnu komercijalnu upotrebu.

Prema njihovim preliminarnim procenama, K-7 sa ovakvim sistemom uštedeće 70 do 80 odsto na popravkama opreme i vučnih priključaka. Prema njima, on omogućuje robotsko upravljanje poljoprivrednim mašinama u svim operacijama uključujući setvu, đubrenje, obradu zemljišta i slične agrotehničke zahvate.

Pogledajte kako on trenutno izgleda:

https://youtube.com/watch?v=UYRSVZFvX1A%3Ffeature%3Doembed

Povezani članci

Vozilo specijalista za „planinsku“ poljoprivredu – Pouzdan i ekonomičan u izboru za traktor godine

admin

10 Traktora IMT-a | Koji je po vama najbolji?

admin

Đaci u ovoj školi u Srbiji uče da voze traktor

admin

Ostavite komentar