Image default

Otvoren 88. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Sigurna sam da će u narednih nekoliko dana koliko Sajam traje Srbija biti zemlja centar regiona kad je reč o poljoprivredi i prehrambenoj industriji koja je od izuzetnog značaja za razvoj BDP-a, rekla je ministarka trgovine Tatjana Matić prilikom otvaranja.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić upravo je naglasio da je sajamska industrija najviše pogođena u prethodne dve godine i da ga najviše raduje održavanje sajma poljoprivrede kao i broj izlagača iz stranih zemalja.

Više od 17 zemalja izlaže

Pored mnogobrojnih izlagača, predstaviće se velike kompanije iz više od 17 zemalja. Kolektivne izložbe će organizovati – Češka, Italija, Španija, Holandija, Mađarska, BiH, Belorusija, Rusija i Poljska.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Republika Češka, koja će u okviru svog štanda predstaviti 13 kompanija raznih profila od uzgoja i genetike goveda, proizvodnje i prodaje opreme, hrane i drugo.

„Republika Češka prepoznaje prostor Zapadnog Balkana, pogotovo Srbiju kao značajnu za saradnju u oblasti poljoprivredi i prehrambene industrije. Zbog toga je prvi put Češka u Srbiji otvorila poziciju poljoprivrednog atašea – agronomskog stručnjaka i od 2017. redovno učestvujemo na Sajmu“, rekao je ambasador Republike Češke Tomaš Kuhta.

Predsednik Vlade Republike Srpske, koja će organizovati nastup domaćih privrednika, Radovan Višković rekao je da je poljoprivredna proizvodnja kako za Srbiju tako i za Srpsku jedan od značajnih činilaca u BDP-u svake države. 

„Zbog toga je veoma važno što će se na Poljoprivrednom sajmu naći izlagači iz Republike Srpske koji će imati priliku da ponude određene proizvode, pre svega u organskoj prozvodnji“, rekao je Višković.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović naglasio je prilikom otvranja da raspolažemo sa nemalim poljoprivrednim resursima i prerađivačkim kapacitetima i imamo veliku tradiciju poljoprivrede kao jednu od najvažnijih grana privrede.

PAP 0176 293 s
MPS IMG 9027 s
IMG 5382 s
DSC00468 292 s

Testiranje uračunato u cenu karte

Desetu godinu zaredom kompanija Generali Osiguranje Srbija je Strateški partner Novosadskog sajma i Generalni sponzor Poljoprivrednog sajma, a u ovom terminu i Generalni sponzor Sajma lova i ribolova i Sajma ekologije. Istrajan partner je kompanija Al Dahra. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je tradicionalno pokrovitelj Nacionalnih izložbi.

Poljoprivredni sajam, Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije primaće vakcinisane i nevakcinisane posetioce. Vakcinisani će prilikom ulaska prikazivati Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o vakcinaciji. Oni koji nisu vakcinisani u krug Sajma mogu da uđu uz potvrdu o preležanom kovidu-19, negativan PCR test ili negativan antigenski test. Za one koji ne poseduju navedene dokumente Novosadski sajam je, u saradnji sa Gradom Novim Sadom, obezbedio brze antigenske testove koji su već uračunati u cenu karte i neće biti dodatno naplaćivani. Testiranje će biti obavljano, u saradnji sa Domom zdravlja Novi Sad, prilikom ulaska u krug Novosadskog sajma, a procedura neće trajati duže od 10 minuta.

Vredni pokloni za one srećne ruke

Posetioce sa kupljenim ulaznicama koji dođu na poljoprivredni sajam očekuju vredni pokloni – traktor, pneumatska sejalica, prikolica i traktorska kosilica. Agropanonka će srećnom posetiocu pokloniti traktor „Belarus 82.1“. Pneumatsku sejalicu SAKALAK D i prikolicu PALAZOGLU daruje firma MBV, a Kite DOO traktorsku kosilicu „John Deere x350r“. 

Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 18. do 24. septembra, od 9 do 19 časova. Pojedinačne ulaznice koštaju 600 dinara, kolektivne su 400 (u dolascima najmanje 15 osoba, organizovanim preko udruženja, zadruga…), a za penzionere, decu od sedam do 12 godina, te đake i studente u kolektivnim posetama 250 dinara.

Izvor:www.agroklub.rs

Povezani članci

Ženama u agraru obezbeđene brojne prednosti za dobijanje subvencija

admin

Najbrži način parkiranja traktora na staklenim bocama

admin

Iz Turske dolazi potpuno električni traktor sa 130 KS

admin

Ostavite komentar