Image default

RUSKI TRAKTOR Kirovec (Kirovets): Ova INDUSTRIJSKA ZVER jača je od TENKA!

Traktor „Kirovec“ nije samo najjači i po brojnim performansama najbolji traktor Sovjetskog Saveza, već je on postao vrlo tražen i kao izdržljivo i jako industrijsko vozilo

Kirovets (engleski prevod) je stara, tradicionalna ruska marka traktora. Prvenstveno je nosila ime Putilow-Werke a od 1934. godine nosi ime Kirow-Werke. Firma i danas postoji i centarala se nalazi još uvijek u Sankt Petersburg-u(ex Lenjingrad, ex Staljingrad).

Po Lenjinovoj ličnoj naredbi, razvoj i proizvodnja traktora otpočela je davne 1926. godine kada su, sve do 1932. godine, korištene licence Fordson traktora. Od 1934. godine firma mijenja ime u Kirow-Werke i taktori nose ime Kirovets, s tim da su svi dijelovi originalno rusko djelo, dakle nisu koristili tudje licence.

1962. godine predstavljen je najpoznatiji traktor ove firme pod imeno K-700, koji je imao V-12 dizel motor (neke verzije su imale i turbo-punjenje) sa otprilike 260KS. Od 1962. godine proizvedeno je preko 400.000 traktora! Aktuelni model nosi ime K-744 i nudi se u dijapazonu od 250KS do 420KS.

Kirovets K-700

Traktor se proizvodi od 1962. godine i spada u klasu teških traktora sa pogonom na svim točkovima. Vučna moć im je bila nevjerovatnih 50MN i imali su zglobno zakretanje, s tim da je upravljanje bilo hidraulično i pokretno u svim pravcima. Prve verzije su imale dizel sa 8 cilindara i 215KS. Sledeća varijanta bio je K-700A koji je imao šire gume i dva tanka od po 320 litara dizela. Već 1975. godine nastaje K-701 sa V-12 atmosferskim dizel motorom i 300KS. Usled velike potrošnje, razvijena je verzija K-701M sa V-8 turbo-dizel motorom i 330KS koji je bio mnogo ekonomičniji. SPecijalno, 1980. godine izradjena je i mala serija (samo 5 primjeraka) modela K-710 sa V-12 motorom i turbo punjenjem sa čak 500KS.

K-700 i njegove verzije su bili veoma pouzdani i dugotrajni traktori, a na velikim površinama su bili vrlo efikasno i isplativi. Sa druge strane, nisu bili naročito omiljeni medju vozačima usljed ogromne buke i „ljuljkavog“ kretanja koje je bilo uzrokovano veoma velikim gumama sa vrlo niskim pritiskom punjenja.

Zanimljv detalj je startovanje motora. Kako su svi motori bili prilično veliki i ogromne zapremine, to je elektropokretanje bilo teško izvedivo i skupo, pa su K-700 i ostali imali pokreranje pomoću pomoćnog benzinskog agregata koji se startovao kao npr. motorna testera, povlačenjem uzice. Mali benzinac je pokretao zamajac i kada se dostigne odredjeni broj obrataja, zamajac se spajao sa vratilom motora čime su se ti ogromni dizel motori startovali.

Povezani članci

IMT – 5360 – 5500 svojevremeno najjači traktori u Evropi u serijskoj proizvodnji

admin

Vozač mercedesa proverava kakve su kočnice na traktoru VIDEO

admin

Zašto je važna obrada zemljišta u voćnjacima? Koje greške izbeći?

admin

Ostavite komentar