Image default

RUSKI TRAKTOR Kirovec (Kirovets): Ova INDUSTRIJSKA ZVER jača je od TENKA!

Traktor „Kirovec“ nije samo najjači i po brojnim performansama najbolji traktor Sovjetskog Saveza, već je on postao vrlo tražen i kao izdržljivo i jako industrijsko vozilo

Kirovets (engleski prevod) je stara, tradicionalna ruska marka traktora. Prvenstveno je nosila ime Putilow-Werke a od 1934. godine nosi ime Kirow-Werke. Firma i danas postoji i centarala se nalazi još uvijek u Sankt Petersburg-u(ex Lenjingrad, ex Staljingrad).

Po Lenjinovoj ličnoj naredbi, razvoj i proizvodnja traktora otpočela je davne 1926. godine kada su, sve do 1932. godine, korištene licence Fordson traktora. Od 1934. godine firma mijenja ime u Kirow-Werke i taktori nose ime Kirovets, s tim da su svi dijelovi originalno rusko djelo, dakle nisu koristili tudje licence.

1962. godine predstavljen je najpoznatiji traktor ove firme pod imeno K-700, koji je imao V-12 dizel motor (neke verzije su imale i turbo-punjenje) sa otprilike 260KS. Od 1962. godine proizvedeno je preko 400.000 traktora! Aktuelni model nosi ime K-744 i nudi se u dijapazonu od 250KS do 420KS.

Kirovets K-700

Traktor se proizvodi od 1962. godine i spada u klasu teških traktora sa pogonom na svim točkovima. Vučna moć im je bila nevjerovatnih 50MN i imali su zglobno zakretanje, s tim da je upravljanje bilo hidraulično i pokretno u svim pravcima. Prve verzije su imale dizel sa 8 cilindara i 215KS. Sledeća varijanta bio je K-700A koji je imao šire gume i dva tanka od po 320 litara dizela. Već 1975. godine nastaje K-701 sa V-12 atmosferskim dizel motorom i 300KS. Usled velike potrošnje, razvijena je verzija K-701M sa V-8 turbo-dizel motorom i 330KS koji je bio mnogo ekonomičniji. SPecijalno, 1980. godine izradjena je i mala serija (samo 5 primjeraka) modela K-710 sa V-12 motorom i turbo punjenjem sa čak 500KS.

K-700 i njegove verzije su bili veoma pouzdani i dugotrajni traktori, a na velikim površinama su bili vrlo efikasno i isplativi. Sa druge strane, nisu bili naročito omiljeni medju vozačima usljed ogromne buke i „ljuljkavog“ kretanja koje je bilo uzrokovano veoma velikim gumama sa vrlo niskim pritiskom punjenja.

Zanimljv detalj je startovanje motora. Kako su svi motori bili prilično veliki i ogromne zapremine, to je elektropokretanje bilo teško izvedivo i skupo, pa su K-700 i ostali imali pokreranje pomoću pomoćnog benzinskog agregata koji se startovao kao npr. motorna testera, povlačenjem uzice. Mali benzinac je pokretao zamajac i kada se dostigne odredjeni broj obrataja, zamajac se spajao sa vratilom motora čime su se ti ogromni dizel motori startovali.

Povezani članci

Konzerviranje traktora, postupak korak po korak

admin

Vozilo specijalista za „planinsku“ poljoprivredu – Pouzdan i ekonomičan u izboru za traktor godine

admin

Prvi agroenergetski projekat u našoj zemlji i na Balkanu – Solarni energija i poljoprivreda

admin