Image default

Majstor Perica sam napravio traktor za svoj merak

U Vranju gotovo da nema čoveka koji nije čuo za majstora Pericu Stojanovića, koji je nakon višegodišnjeg iskustva automehaničara napravio originalni traktor za, kako s ekaže, svoj merak.

Majstor Perica. Foto: S.Tasić/OK RadioMajstor Perica. Foto: S.Tasić/OK Radio
Njega je dobar glas majstora počeo da prati od trenutka kada je krenuo da popravlja mašine koje to drugi majstori nisu mogli da urade, u svojoj majstorskoj radionici u Golemom selu, udaljenom dvadesetak kilometara od Vranja.

U njoj on redovno provodi svaki svoj slobodan vikend, kad nije u Vranju.

Dok je popravljao jednu staru mašinu, rodila se ideja da sam sebi napravi mini traktor koji bi koristio prilikom obrade zemlje.

– Tu ideju sam u svojoj glavi pune dve godine razrađivao do detalja. Toliko sam to dobro isplanirao da nije bilo potrebe da i jedan detalj nacrtam na papiru.

Imao sam odličnu ideju u glavi, a sve neophode delove za traktor pri ruci.
Znao sam da ne može ništa da krene po zlu i da ću da napravim traktor koji će odlično da funkcioniše – priseća se Perica.

Njegov mini traktor počeo je da dobija prve obrise kada je “lombardiev” motor od 14 konjskih snaga, spojio sa četvorostepenim menjačem od “lade nive”, diferencijalom od “fiata” i točkovima od kardanske prikolice.

Masku za traktor napravio je od limenih buradi, a neophodan ram od gvožđa koje mu je ostalo kada je pravio metalnu ogradu.

Njegov traktor se ne pali na ključ, nego potezom na kanap. Svoju mašinu opremio je i plugovima, a kada je sve bilo gotovo odvezao se do svoje njive gde je povukao i prvu brazdu.

Perica uvek izazove veliku pažnju prolaznika. Oni zatraže od njega da zaustavi traktor kako bi ga bolje zagledali. A kada vide o kakvom malom remek delu je reč, oni odmah upitaju za cenu.

On dodaje da traktor nije na prodaju jer je napravljen isključivo za svoju dušu.

S.T.

Povezani članci

Hattat traktor – turski „mercedes“ sa najboljim odnosom cene i kvaliteta

admin

ZA TRAKTORE 100 MILIONA: Objavljena lista poljoprivrednika za subvencije, novca dovoljno za 154 gazdinstva

admin

Da li se radujete novim komšijama na selu?

admin