Image default

Majstor Perica sam napravio traktor za svoj merak

U Vranju gotovo da nema čoveka koji nije čuo za majstora Pericu Stojanovića, koji je nakon višegodišnjeg iskustva automehaničara napravio originalni traktor za, kako s ekaže, svoj merak.

Majstor Perica. Foto: S.Tasić/OK RadioMajstor Perica. Foto: S.Tasić/OK Radio
Njega je dobar glas majstora počeo da prati od trenutka kada je krenuo da popravlja mašine koje to drugi majstori nisu mogli da urade, u svojoj majstorskoj radionici u Golemom selu, udaljenom dvadesetak kilometara od Vranja.

U njoj on redovno provodi svaki svoj slobodan vikend, kad nije u Vranju.

Dok je popravljao jednu staru mašinu, rodila se ideja da sam sebi napravi mini traktor koji bi koristio prilikom obrade zemlje.

– Tu ideju sam u svojoj glavi pune dve godine razrađivao do detalja. Toliko sam to dobro isplanirao da nije bilo potrebe da i jedan detalj nacrtam na papiru.

Imao sam odličnu ideju u glavi, a sve neophode delove za traktor pri ruci.
Znao sam da ne može ništa da krene po zlu i da ću da napravim traktor koji će odlično da funkcioniše – priseća se Perica.

Njegov mini traktor počeo je da dobija prve obrise kada je “lombardiev” motor od 14 konjskih snaga, spojio sa četvorostepenim menjačem od “lade nive”, diferencijalom od “fiata” i točkovima od kardanske prikolice.

Masku za traktor napravio je od limenih buradi, a neophodan ram od gvožđa koje mu je ostalo kada je pravio metalnu ogradu.

Njegov traktor se ne pali na ključ, nego potezom na kanap. Svoju mašinu opremio je i plugovima, a kada je sve bilo gotovo odvezao se do svoje njive gde je povukao i prvu brazdu.

Perica uvek izazove veliku pažnju prolaznika. Oni zatraže od njega da zaustavi traktor kako bi ga bolje zagledali. A kada vide o kakvom malom remek delu je reč, oni odmah upitaju za cenu.

On dodaje da traktor nije na prodaju jer je napravljen isključivo za svoju dušu.

S.T.

Povezani članci

Ko će dobiti novi traktor na konkursu Ministarstva poljoprivrede? Stigla odlična vest!

admin

Šta olakšava rad poljoprivrednika – Novo na traktorima

admin

Crnogorski stočari protestovali na ulicama – Traktorima su stigli ispred crnogorske vlade

admin