Da li ste znali da je najvažnija stvar u kuhinji, pored električnih uređaja, materijal od koga vam je radna ploča napravljena? Iako deluje kao nebitna stavka pri opremanju kuhinje ili renoviranju stana, izrazito je važna, jer je radna površina mesto gde se sve kuhinjske aktivnosti obavljaju, pa čak iako ne pripremate hranu aktivno.
Ako provodite vreme u kuhinji, to znači da ćete prosipati tečnost, seckati, spuštati toplo posuđe, koristiti razna hemijska sredstva za održavanje i ne samo da je potrebno da vam radna površina to sve izdrži, već je potrebno da bude dugotrajna i nepromenljiva tokom vremena. Poroznost i propustljivost nekih materijala može da dovede do propadanja radne ploče i razvoja raznih bakterija i mikroorganizama kojima definitivno nije mesto u vašem domu, a naročito ne u kuhinji.
Zbog svega toga je vrlo bitno da odaberete materijal koji je najidealniji za ovaj deo kuhinjskog enterijera. Ne brinite, najidealniji materijal za kuhinjsku radnu ploču je samo par klikova od vas. A evo i 10 razloga zašto je kamen najidealniji materijal za vašu kuhinjsku radnu ploču!
1. Izdržljivost površinskog sloja
Bilo da se odlučite za prirodni kamen ili veštački kamen, izdržljivost površinskog sloja je zagarantovana. Nijedan drugi materijal nema tu izdržljivost kao kamen, tako da zaboravite na sve druge materijale za kuhinjsku radnu ploču – kamen je broj jedan!
2. Otpornost na sve mehaničke udarce i ogrebotine
Jedino ako imate kuhinjsku ploču od kamena, ne morate da brinete da li ćete nešto seckati direktno na ploči, jer kamen je otporan na sve mehaničke ogrebotine ili udarce. Tako da oštri kuhinjski alati ili slučajne nezgode kada vam nešto ispadne na ploču, neće ostaviti nikakve posledice.
[gdlr_core_space height=“30px“]
[gdlr_core_space height=“30px“]
3. Vodootpornost
Da li možete da zamislite bilo kakav rad u kuhinji bez vode? Nemoguće je raditi bilo šta što ima veze sa pripremom hrane, a da nema vode. Zamislite da morate da pazite da slučajno ne prospete nešto na ploču – nije vam potrebno to. Izaberite kamen za materijal i neće vas boleti glava.
4. Lak za održavanje
Gde je priprema hrane ili gde ima dece, prosipanje je sastavni deo kuhinjskog života. Ono što vam je potrebno je da ne mislite o tome što ste prosuli, jer lako možete to da prebrišete i nastavite dalje. E, pa kamen vam je idealan za to! Ne gubi sjaj, lak je za održavanje i ne upija tečnost.
5. Otpornost na visoke temperature
Fleke od vrelih šerpi ili džezvi vam nikako ne trebaju. Naročito ne na radnoj ploči koja je vidljiva i zauzima veliku površinu, a pritom je i ne menjate često. Sa kamenom radnom pločom bukvalno zaboravite podmetače, jer kamen je otporan na visoke temperature!
6. Veliki izbor boja i tekstura
Ukoliko vas brine jedinstven dizajn vaše kuhinje, ne brinite, ako izaberete kamen kao materijal za vašu kuhinjsku radnu ploču, budite sigurni da ćete pronaći odgovarajuću boju i teksturu. Zahvaljujući tehnologiji, paleta boja veštačkog kamena je ogromna.
7. Otpornost na hemijska sredstva
Bilo šta da koristite od hemijskih sredstava za čišćenje, kamen to može da izdrži, bilo da se radi o prirodnom kamenu ili veštačkom kamenu. Sa drugim materijalima morate da pazite na hemijske reakcije, naročlito ako nema zaštitnog sloja.
8. Univerzalan dizajn
Za kamen kažu da je večan materijal i to ne samo zbog dokazane dugotrajnosti i rezistentnosti na skoro sve uticaje, već i zbog toga što se kamen uklapa u svaki dizajn. Kamen se odlično slaže sa drugim materijalima i arhitektonskim elementima, tako da sa kamenom nema greške.
9. Netoksičnost
Najvažnija karakteristika materijala za radnu površinu u kuhinju mora biti netoksičnost. Oko ovoga nema pregovora, jer je zdravlje uvek na prvom mestu. Kamen je apasolutno netoksičan i sa njim u kuhinji možete biti sigurni.
10. Materijali koji su u skladu sa ekološkim standardima
Materijali koji su u skladu sa ekološkim standardima su imperativ današnje gradnje. Naročito, jer ne želite ništa što nije po standardima kao deo vašeg doma niti kao deo vašeg svakodnevnog života. Ekološki materijali su najsigurniji u domu!