Image default

Zašto je travertin najpopularniji prirodni kamen?

Travertin je predivan prirodni kamen koji daje pravu lepotu celom svom okruženju i zato je izuzetno popularan kod opremanja domaćinstava i privatnih kuća. Travertin je, zapravo, kamen krečnjačke strukture koji vodi poreklo od mineralne stene koja se naziva sedra. Sedra je sedimentna stena iz grupe karbonatnih stena koja je izgrađena od kalcita. Ona nastaje oko hladnih izvora taloženjem kalcijum karbonata, a zavisno od mesta nastanka, sedra može biti: jezerska, rečna i izvorska. Karakteristična šupljikasta i rupičasta tekstura travertina je proizvod taloženja kalcita oko biljaka koje, nakon izumiranja, ostavljaju šupljine u kamenu.

Reč travertin potiče od italijanske reči travertino, koja je nastala od latinske reči tiburtinus što je bio i naziv starog rimskog grada Tibura, po čemu je i italijanska regija Tivoli dobila ime. Inače, jedan od najpoznatijih kamenoloma travertina se nalazi upravo u Tivoliju, a osim njega tu je i onaj u Gvidoniji Montečelio. Ta dva kamenoloma datiraju još iz vremena Starog Rima, a kamenolom u Gvidoniji ima poseban istorijski značaj i zbog toga što je poznati italijanski arhitekta Đanlorenco Bernini upravo iz tog kamenoloma uzimao materijal za famoznu kolonadu stubova Svetog Petra u Rimu. Mikelanđelo je, takođe, birao travertin za spoljašnja kamena rebra kupole Bazilike Svetog Petra. Ako odemo još dalje u istoriju, videćemo da su još i Rimljani koristili travertin, i to kod izgradnje hramova, akvadukta, spomenika, javnih kupatila i velikih amfiteatara kao što je Koloseum, najveća građevina na svetu koja je izgrađena od travertina. Na našim prostorima, najpoznatija građevina izgrađena od travertina je verovatno poznati Andrićev most na Drini u Višegradu.

travertin prirodni kamen

Karakteristika i obrada travertina

Travertin je jedan od nekoliko prirodnih kamena koji se koriste za popločavanje staza i baštenskih putića. Ponekad se naziva i travertinskim krečnjakom ili travertinskim mermerom; to je jedan isti kamen, iako treba znati da se travertin pravilno klasifikuje kao vrsta krečnjačkog kamena, a ne mermera. Ovaj kamen je karakterističan po brojnim plitkim rupicama i udubljenjima na površini. Iako ova udubljenja nastaju prirodnim putem, ona su znaci oštećenja koje je kamen pretrpeo tokom vremena. Međutim, površina travertina se može obraditi na nekoliko načina, pri čemu se mogu dobiti polirani, četkani, matirani, brušeni ili peskareni kamen. Svakom od ovih vrsta možete dati svom domu drugačiji izgled zavisno od vašeg ukusa i želja. Na primer, sa poliranim travertinom se postiže formalniji izgled prostorija, dok, recimo, rupičasti travertin daje izvestan retro izgled.

Za razliku od porcelanskih ploča, travertin se mnogo lakše seče i oblikuje. To ga čini znatno pogodnijim ako popunjavate male ili nepravilne površine. Takođe je mnogo lakše i zameniti travertinsku ploču, dovoljno je samo da nađete sličnu i ubacite je umesto stare. Još jedan veliki plus je i taj što je lakši od mermera, što će dosta pomoći pri transportu i samom radu.

Prednosti travertina

Iako je skuplji od porcelanskih pločica, travertin je najbolji izbor ako želite kvalitetan prirodni izgled, ali, sa druge strane, niste spremni da potrošite mnogo novca, jer je travertin dosta jefitiniji od granita i drugih vrsta mermera. Pošto dolazi u raznim oblicima od vrlo malih delova za mozaike do velikih ploča, koristi se za brojne arhitektonske predmete kao što su podovi, mozaici, kuhinjski stolovi, kamini, ogledala, lavaboi i dr. Kao što je već rečeno, travertin je prirodan kamen i zato ne postoje dva ista dela. Ovaj kamen je izuzetno porozan po svojoj teksturi i zato se ne kliza, stoga je izvrstan izbor za baštenske staze i prostore oko bazena. Travertin je izuzetno pogodan i za kupatila, jer apsorbuje vodu i vlagu, i vrlo je izdržljiv pa će zato trajati mnogo duže nego većina drugih materijala. Još jedna od brojnih prednosti travertina je što je lak za održavanje. Potrebno je samo usisati s vremena na vreme ili prebrisati vlažnom krpom da bi se uklonila prašina, bez ikakvih specijalnih sredstava koja se koriste za prirodni kamen.

Izgled i boje travertina

Travertin za svoju veliku popularnost može zahvaliti svom prefinjenom izgledu koji omogućava kreiranje kako modernog tako i rustičnog ambijenta. Prisustvo različitih minerala daje ovom kamenu predivnu paletu zemljanih boja i nijansi, od svetlijih nijansi slonovače do nijansi boje meda i tamno smeđih. Međutim, travertin nikada nije jednobojan i upravo te njegove nijanse ga čine toplijim, zanimljivijim i unikatnijim. Njegove blage prirodne boje mogu dati jaku notu elegancije spoljašnjim i baštenskim elementima nekog doma. Štaviše, travertin ne gubi boju, tako da lepota vaše bašte ili enterijera vremenom neće izbledeti.

Povezani članci

Mermerne pećine u Patagoniji od kojih zastaje dah – Šta su to mermerne pećine ?

admin

Zašto koristiti prirodni kamen u enterijeru?

admin

Renoviranje starih seoskih kuća

admin