Sve što treba da znate o kamenom podu

Pod je jedna od najvažnijih stavki u uređenju enterijera i to zbog toga što prvenstveno mora biti funkcionalan, ali isto tako mora biti i estetski zadovaljavajuć, jer je pod najveća površina koja dominira u enterijeru. Podovi ostavljaju vrlo važan vizuelni utisak prilikom ulaska u neku prostoriju, i oni mogu značajno ulepšati enterijer, ali isto tako, pogrešan izbor može ostaviti vrlo loš utisak o vašem domu.

Interesantno je da je jedini podni materijal koji se može koristiti i u enterijeru i u eksterijeru upravo kamen. Zato ako želite da povežete unutrašnjost i spoljašnjost vašeg doma, korišćenje istog kamena za pod unutar kuće kao i van kuće je savršen način da spojite ova dva prostora. Posebno kada se kamen kombinuje sa velikim alu prozorima i alu stolarijom ili pokretnim vratima od stakla, efekat može biti neverovatan.

[gdlr_core_space height=“30px“]

kameni pod u kancelariji

Trajnost i održavanje kamenog poda

Kameni podovi su lepi i mogu pristajati svakoj sobi u kući, i što je možda najvažnije – izuzetno dugo traju. Nisu bez ikakvog razloga prastare, antičke građevine koje još uvek postoje izgrađene od kamena – to je neverovatno jak i izdržljiv materijal. Kamen je tada bio simbol luksuza, raskoša, bogatstva i korišćen je za objekte koji su stvarani da traju, kao što su palate i važni javni objekti. Zato su, ako gradite kuću u kojoj planirate da živite dugi niz godina, kameni podovi jako dobar izbor.

Ipak, ako imate kameni pod ili ste zainteresovani da ga postavite u vaš dom, osnovni savet je redovno čišćenje prljavštine metlom i krpom, a u tome vam dosta može pomoći i običan usisivač. No prilikom korišćenja usisivača morate biti oprezni kako njegovim nastavkom ne biste izgrebali pod. Srećom, moderni usisivači dolaze sa različitim nastavcima pa upotrebite onaj koji je najmanje agresivan prema strukturi vašeg kamenog poda. Jedan od boljih načina za zaštitu kamenog poda je i postavljanje tepiha ili staza na ulazu. Zato redovno čišćenje i brisanje ne samo da pod čini čistim već ga i polira što mu daje sjaj novog i održavanog. Ako kameni pod budete pazili on će trajati godinama i uvek će izgledati kao da je tek postavljen.

Takođe, ako vi ili član vaše porodice ima problema sa alergijama, kameni pod vam može pomoći u naporima da prašinu i ostale alergene sprečite da ulaze u vaš životni prostor. Naime, tvrda i neporozna površina kamenog poda ne daje alergenima prostora da se sakriju, što čini čišćenje znatno temeljnijim i efektivnijim. Čak i malo porozniji kamen, kao što je mermer, nije tako porozan kao drugi materijali poput drveta ili tepiha.

Kamen kao materijal za sva godišnja doba

Kada nastupe velike letnje vrućine, primetićete prirodnu sposobnost kamena da ostane hladan na dodir, čak i kada se spoljašnje temperature popnu na izrazito visoke podeoke. Hodanje bosim nogama po kamenom podu u letnjim uslovima, pri visokim temperaturama, može biti sasvim osvežavajuće i opuštajuće osećanje. Sa druge strane, tokom hladnih zimskih dana, kameni pod u kombinaciji sa podnim grejanjem može biti pun pogodak; luksuzan način da zagrejete vaš dom i pritom uštedite energiju. Kamen izvanredno provodi toplotu, pa će kameni pod biti sjajan izbor i ako imate podno grejanje. Grejni kablovi se mogu postaviti direktno ispod kamenog poda čime ne samo da se zagreva sama podna površina, već se dobija i prijatna temperatura u čitavoj prostoriji. Međutim, kameni podovi brzo gube toplotu, ali se isto tako i brzo zagrevaju i zato su naročito pogodni za manje prostorije kao što su kupatila.
svoje domove i životne prostore.

Dostupnost i vrste kamenih podova

Prirodni kamen koji se koristi za pod dolazi u različitim bojama, veličinama i oblicima. Može biti sečeni, brušeni, polirani, paljeni, štokovani, bunjani, krajcovani, pravilni ili nepravilni; i zato pruža skoro neograničen izbor mogućnosti i kreacija. Kao i kod svih materijala, odabir materijala za kameni pod zavisi od raznih faktora – od namene prostorije, zatim od prometa u prostoriji, cene, i naravno, ukusa i želja kupca. Kameni podovi se na našem tržištu mogu naći u više dimenzija i oblika. To mogu biti kameni blokovi, zatim ploče koje se mogu dobiti kao neobrađene, glatke, polirane, matirane, grube te četkane, male ploče, marmete i podovi, i spoljašnji podovi koji su otporni na smrzavanje, a mogu biti sjajni ili grubi. Bez obzira da li se radi o unutrašnjem ili spoljašnjem prostoru, kameni podovi se danas ugrađuju tako što se postavljaju na lepkove koji su na bazi specijalnih hidrauličnih veziva ili lepkove na reakcijskoj bazi. Takođe je važno napomenuti i da je kamen najbolje birati uživo, jer kao prirodan materijal dolazi u bezbroj različitih varijanti, oblika i nijansi.

Povezani članci

Zašto koristiti prirodni kamen u enterijeru?

admin

Mermerne pećine u Patagoniji od kojih zastaje dah – Šta su to mermerne pećine ?

admin

Kako se dobija prirodni kamen?

admin

Ostavite komentar