Image default

Zaštita u precvetavanju voćaka

Precvetavanje je faza kada sa cvetova opadnu latice i mogu da se uoče plodići nastali iz tučka cveta. Moguće je da plodići izostanu ako je loša oplodnja ili dođe do kasnog mraza ili loših uslova za oplodnju usled kiše i niske temperature u fazi cvetanja ili zametanja plodova.

U toj fazi kreću i listovi na kajsijama, dok su na trešnjama i šljivama krenuli otprilike u isto vreme kad i cvetanje.

Potrebno je voće zaštiti od biljnih vaši, grinja, osica, tripsa, cikada i drugih insekata koji polažu jaja u cvet, ubušavaju se u plod ili se nastanjuju na listovima koji se pojavljuju.

Potrebno je list zaštiti od gljivičnih oboljenja, šupljikavost lista i kokomicesa kod trešnje i višnje, čađave krastavosti i pepelnice kod jabuke i kruške itd.

Zato se zaštita izvodi insekticidom i fungicidom za list, dva različita preparata. U ovu zaštitu možete dodati i prehranu preko lista ili stimulatore oplodnje koje bi bilo dobro da ste dodali i u cvetanju, to su preparati na bazi bora kao elementa.

Dozvoljeno je u istu smešu dodati ove preparate ali morate pažljivo pročitati uputstvo na kojem tačno piše sa kojim preparatima se ne mogu mešati. Na primer, na Mankogal80 piše da je aktivna materija tj glavna supstanca mankozeb i da se ne sme između ostalog mešati sa dimetoatima. Na insekticidu dimetogal piše da je aktivna materija dimetoat, što znači da se Mankogal80 i Dimetogal ne smeju mešati i nemojte da vas neko ubedi u suprotno, lepo piše na uputstvu!

Vreme primene: Ne vide se više cvetovi već plodići. Latice sa cvetova su opale.

Preparati fungicidi: Mankogal80, Merpan, Agrodin, Dodin, Kaptan,…

Preparati insekticidi: Dimetogal, Tonus, Cipkord, Fosfamid, Actara, Vertimec…

Lično sam koristio kombinaciju Mankogal80 i Tonus ili Cipkord i nisam imao problema. Koristio sam ih na šljivi, trešnji, kajsijama, višnji.

precvetavanjecvet jabukeposle precvetavanja

Precvetavanje je faza kada sa cvetova opadnu latice i mogu da se uoče plodići nastali iz tučka cveta.

 

 

Povezani članci

Savet stručnjaka: Nakon obilnih kiša obavezna kultivacija useva

admin

Kamenje obojeno kao jagode zbuniće ptice i zaštititi plodove

admin

Kako napraviti što kvalitetnije Crno vino?

admin