Image default

Medvedi su budni i krenuli su u grad

Meštani Atenice kod Čačka i Koceljeve bili su nemalo iznenađeni kada su otkrili da ih posećuje medved. Ovu životinju meštani nisu videli decenijama, a snimljena je i na Rudniku, prvi put od Drugog svetskog rata.

U poslednjih nekoliko meseci više puta je zabeleženo prisustvo medveda u srpskim selima, koja su gusto naseljena i urbanizovana, daleko od medveđih staništa kakva je, recimo, Tara.

U čačanskom naselju Atenica, koje se nalazi na samo pet kilometara od strogog centra grada, pre nedelju dana Rade Glavonjić, jedan od meštana, imao je bliski susret sa medvedom koji se, potom, udaljio ka južnim padinama Jelice.

Na Rudniku prvi put posle 70 godina

Kako je prijateljima objašnjavao, Rade se probudio i pošao da skuva kafu kada mu je pažnju skrenula lomljava u grmlju pored kuće i ubrzo je video medveda kako iskače iz njega. Iako mu komšije nisu poverovale da mu je medved bio u gostima, ubedili su ih tragovi medveđih šapa u bašti.

Medvedi u selima, ili na obodima šuma u koje često zalaze meštani, fenomen je koji je primećen najviše u selima zapadne i centralne Srbije. Tako je samo u poslednjih desetak dana medved primećen u Atenici kod Čačka, na Rudniku i u Koceljevi kod Šapca.

Stručnjaci tvrde da su prirodne medveđe teritorije, poput Tare, Mokre gore i Golije, postale tesne za ukupnu populaciju ovih životinja. Naime, poslednjih tridesetak godina medvedi su pod trajnom zaštitom države. I to je očito donelo rezultate, njihov broj se uvećao.

– Sada kada je došlo do porasta broja medveda, uočili smo njihove koridore kretanja. Zato su i primećeni u naseljenim mestima. I nije čudo što su viđeni na Rudniku ili u Atenici. Reč je uglavnom o mladim jedinkama koje traže novu teritoriju. Najviše njih dolazi sa Tare, ali u poslednje vreme ima ih i na Goliji, Čemernu, Radočelu, Dragačevu, Gornjem i Donjem Dupcu – priča za „Blic“ Vladan Bjedov, biolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

SADA KADA JE DOŠLO DO PORASTA BROJA MEDVEDA

Norman Vincent

U potrazi za novim teritorijama, medvedi su primorani da prođu kroz naseljena mesta. A u njima ima hrane kojoj oni, ipak, ne mogu da odole. Zbog toga su zabeležene štete u pčelinjacima ili oborima sa stokom.

– Najviše se plaše oni meštani koji nikada nisu videli medveda. Recimo, na Tari ili Goliji ljudi ih mogu videti ponekad ili bar njihove tragove. Jer medvedi izbegavaju susrete sa ljudima. Ali ako bi se sreli, onda bi možda iz straha instinktivno mogli da odreaguju i napadnu čoveka. Ali, na sreću nemamo zabeležen niti jedan napad medveda na čoveka. S aspekta zaštite prirode i lanca ishrane, povećanje populacije medveda je pozitivan trend – objašnjava Bjedov.

Populacije medveda je pozitivan trend

Medved koji je prvi put viđen posle 70 godina na planini Rudnik u srcu Šumadije ponovo je snimljen na nadzornim kamerama u ataru sela Vlakča. Medved je snimljen u predvečernjim satima kako jede kukuruz koji su lovci ostavili kao prihranu za jelene.

Povezani članci

Mermerne pećine u Patagoniji od kojih zastaje dah – Šta su to mermerne pećine ?

admin

Koje su rase pasa najbliže vuku?

admin

Mama patka i tri pačića

admin