Image default

1.574 traktora prodato u Srbiji u prvoj polovini 2020.

Značajan porast prodaje zabeležen je posebno kod traktora snage od 18 do 37 KW

Iako su uslovi poslovanja otežani usled pandemije, prodaja traktora u Republici Srbiji zabeležila je blagi porast u prvoj polovini 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine. Prema podacima PKS, u prvoj polovini 2020. godine ukupno je prodato 1.574 traktora, dok je u istom periodu u 2019. godini prodato 1.560 traktora.

Značajan porast prodaje zabeležen je posebno kod traktora snage od 18 do 37 KW (u periodu januar-jun 2020. godini prodato je 744 traktora u odnosu na 267 prodata primerka 2019. godine).

Zahvaljujući Vladi Republike Srbije koja je uvela niske carinske stope na uvoz komponenti za industrijsku montažu traktora (do 1%), podstaknuta je prodaja pet domaćih kompanija koje se bave sklapanjem i plasmanom ove vrste traktora: FPM Agromehanika doo Boljevac, Agrovojvodina mehanizacija doo Novi Sad, Agropanonka MTZ Finke doo Novi Sad, IMT doo Beograd i Mehanizacija Trgomen doo Kraljevo.

Porast prodaje ove vrste traktora omogućen je i zahvaljujući Javnom pozivu za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini, koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za agrarna plaćanja) i podsticajnim merama koje su predviđene u javnom pozivu.

Prema ovom pozivu, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara.

Dodatno ohrabrenje predstavlja i činjenica da je zabeležen i porast prodaje traktora sa preko 130 KW: u prvoj polovini 2020. godine prodato je 58 traktora ove snage, prema prodatih 49 primeraka u isto vreme prošle godine.

 

Preuzeto: www.agrofin.rs

Povezani članci

Lidija Ćuković – devojka vredna kao deset muškaraca

admin

Da li se radujete novim komšijama na selu?

admin

Saznalo se koje će mašine biti finalisti ove godine za titulu Traktora godine 2021

admin

Ostavite komentar