Image default

Saznalo se koje će mašine biti finalisti ove godine za titulu Traktora godine 2021

Međunarodna nagrada Tractor of the year (TotY) je nagrada agrarnih novinara, njih čak 26, specijalizovanih u domenu poljoprivredne mehanizacije, koja se daje najboljem traktoru na evropskom tržištu, a nakon postupka analize i testiranja u četiri kategorije.
Ove godine, zbog situacije sa pandemijom COVID-19, odvija se u nešto drugačijem izdanju – onom digitalnom.
Najavljena je i saradnja sa kompanijom BKT, jednom od vodećih svetskih proizvođača traktorskih, građevinskih i teretnih guma.
Da bi najbolje predstavio tržište i različite vrste vozila, TotY je podeljen u tri glavne kategorije plus jedna dodatna – najbolji održivi traktor.
Ono što sigurno zanima ljubitelje poljoprivredne mehanizacije je koji će se brendovi takmičiti ove godine za titulu Traktora godine 2021? A to su:
1. kategorija – Traktor godine: Tokom takmičenja međunarodni žiri ocenjuje performanse svakog traktora u pogledu motora, menjača, elektronike, hidraulike, udobnosti kabine, inovativnih tehničkih karakteristika, raznih opcija, dizajna i povezivanja/preciznosti rada. U ovoj kategoriji takmičiće se brendovi: ArmaTrac, Case IH, Claas, Fendt, Kubota, Landini, Massey Ferguson, New Holland i Steyr.
2. kategorija – Najbolji univerzalni traktor: Tu se nalaze višenamenski i komunalni traktori sa motorima sa najviše četiri cilindra, snagom većom od 70 KS i najvećom radnom masom od 8.900 kg. Ocenjivaće se motor, prenos, hidraulika, udobnost, inovativne tehničke karakteristike, mogućnosti, dizajn i svestranost. U ovoj kategoriji našli su se sledeći brendovi: ArmaTrac, Case IH, Fendt, Kubota, Valtra.
3. kategorija – Najbolji specijalizovani traktor: Obuhvata voćarske, vinogradarske, brdske i planinske traktore. Parametri glasanja su motor, prenos, udobnost, okretnost i dizajn. Brendovi koji su ušli u uži krug takmičenja su: Antonio Carraro, Fendt, Landini i Valtra.
Dodatna kategorija odnosi se na Najbolji održivi traktor: Svi traktori koji su ušli u uži izbor iz tri glavne kategorije takođe se kandiduju za ovu nagradu. Ovo nije nagrada za „zeleni“ traktor, već za inovativna rešenja sa gledišta održivosti, napominju organizatori.
Najveći izazov savremene poljoprivrede zapravo je kako prilagoditi prinose na održiv način, a traktori igraju ključnu ulogu u postizanju tog cilja: moraju biti udobni, sigurni, efikasni i da što manje zagađuju okolinu. To ide ruku pod ruku sa razvojem novih vrsta motora kao što su električni, hibridni i plinski.
Valtra F 105 natječe se u kategoriji Najbolji specijalizirani traktor
Fendt 942 Vario s 415 KS osvojio je titulu Traktor godine 2020.

Povezani članci

Dani poljoprivrede od 18. do 21. maja

admin

Podnošenje zahteva za IPARD traktore od 17. februara

admin

Robot Farmer laserom ubija 100.000 korova na sat- obradi do osam hektara u danu

admin