Image default

Traktori poluguseničari velike snage – CLAAS još više fokusiran na zaštitu zemljišta

Inovacije iz CLAAS-a su dve nove gusenice i sistem za zaštitu zemljišta od sabijanja, a traktorima omogućavaju daleko raznovrsnije aktivnosti.

CLASS-ovi traktori poluguseničari velike snage Axion Terra Trac s punim oslanjanjem cenjeni su među poljoprivrednicima i proizvođačima mehanizacije.

Dve nove širine gusenica nude veliku svestranost, a širok raspon vučne sile vozila će se održati bez obzira na uslove rada. I vučne i vučene mašine mogu se koristiti pri vrlo malim radnim brzinama i sa maksimalnom vučnom snagom.

Jedinstvenim praćenjem konture zemljišta sa hodom oslanjanja pogona od 120 mm i izvanrednoj udobnosti u vožnji omogućavaju traktoru da dostigne maksimalnu brzinu od 40 km/h pri obavljanju raznih poljoprivrednih radnji.

Nove gusenice, više radova

Pored gumenih pojaseva širine 635 mm i 735 mm, sada su dostupne dve dodatne varijante za još raznovrsniju upotrebu i zaštitu zemljišta. U ponudi su nove uske od 457 mm i široke od 890 mm. Ukupna širina i dalje ostaje ispod tri metra.

To omogućava traktorima da obavljaju daleko raznovrsnije aktivnosti, kao što je rasipanje organskih i mineralnih đubriva na poljima i travnjacima, odvoženje žitarica ili šećerne repe tokom žetve, košenje osetljivih livada. Nove gusenice dodatno smanjuju oštećenje i sabijanje zemljišta i uvratina. 

Uske gusenice od 457 mm su idealne za nesmetanu upotrebu u rednim usevima, kod rasipanja organskih đubriva ili rada sa motikama. One, kao i standardne, mogu biti isporučene sa postavom gazećeg sloja od tri metra, što omogućava rad u aplikacijama za farmu kontrolisanog saobraćaja i dalje poboljšanje manevarske sposobnosti.

Axion Terra Trac može biti opremljen CLAAS CTIC sistemom za naduvavanje guma na prednjoj osovini. Prednje se pune pomoću kompresora za vazdušni kočioni sistem.

U funkciji zaštite zemljišta

Korisnici sada imaju na raspolaganju još jednu strategiju vožnje pored efikasnosti i produktivnosti. S integracijom aplikacije Terranimo u CEMOS za traktore, od leta 2022. dobićemo standardni asortiman funkcija što će omogućiti da podešavanje traktorskog priključka bude još više fokusirana na zaštitu zemljišta. Ovo je revolucionarni i još uvek jedini interaktivni sistem za pomoć vozaču i optimizaciju procesa. Funkcionalnost CEMOS-a za traktore dodatno je proširena.

Terranimo je simulacijski model koji izračunava i vizualizuje rizik od štetnih zbijanja. Razvio ga je Univerzitet primenjenih nauka u Bernu (BFH-HAFL) u saradnji sa istraživačkim institutom Agroscope Reckenholz, Univerzitetom Aarhus u Danskoj i Švedskim univerzitetom poljoprivrednih nauka (SLU).

Plod je decenijskog iskustva i stručnosti. Sistem kombinuje sve parametre rada i stanja na parceli. Objedinjuje radnu dubinu, stanje polja (neobrađeno, plitko ili duboko obrađeno), vrstu priključka, tip gume i drugo.

Na osnovu podataka iz CEMOS-a Terranimo izračunava rizik od sabijanja posebno za tri sloja zemljišta, a zatim sistem vozaču daje preporuke za balastiranje i optimizaciju pritiska u gumama kako bi vozio na način koji štiti zemlju. Primenom podešavanja za kombinaciju traktor i priključak, dobijaju se podaci koji se uvrštavaju u procenu rizika funkcije, a vozač ima direktnu povratnu informaciju o efektu koji će imati promena postavki.

Komisija za inovacije Agritechnica je ovaj novitet nagradila srebrnom medaljom koja će biti dodeljena tokom DLG Field Days od 14. do 16. juna u Nemačkoj.

Preuzeto: www.agroklub.rs

Povezani članci

Hattat traktor – turski „mercedes“ sa najboljim odnosom cene i kvaliteta

admin

U Srbiji pod organskom proizvodnjom 24.000 hektara zemlje

admin

Odobreni podsticaji za nabavku 163 traktora

admin

Ostavite komentar