Image default

U Srbiji pod organskom proizvodnjom 24.000 hektara zemlje

Organska proizvodnja hrane u Srbiji iz godine u godinu sve je zastupljenija. Prema rečima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, trenutno se pod organskom proizvodnjom nalazi približno 24.000 hektara zemlje.

Kako je objasnio, poslednjih godina sve više poljoprivrednika se odlučuje na organsku proizvodnju jer se na malim parcelama najveći profit može ostvariti ako se pređe u sistem organskog uzgoja, navodi se u saopštenju.

“Organska hrana je ona koja se dobija bez korišćenja hemijskih sredstava i isključivo od prirodnih sredstava za zaštitu bilja. Sve iznad 200 metara nadmorske visine u Srbiji može vrlo lako da se konvertuje u organsku poljoprivrednu proizvodnju”, kaže ministar.

On je ukazao na to da su Slovenci u Banatu kupili više od 4.000 hektara zemlje, gde će na 3.800 hektara uspostaviti organsku poljoprivrednu proizvodnju, ocenivši da će to biti najveća platforma te vrste proizvodnje u čitavoj Evropi.

Nedimović je napomenuo da će zbog suše biti manji prinos kukuruza nego što se očekivalo.

On je naglasio da je zbog toga veoma važno to što je država poslednjih godina ulagala u navodnjavanje, navodeći da se trenutno radi na 30 projekata, zahvaljujući kojima će sistem za navodnjavanje biti stavljen u funkciju na više od 100.000 hektara.

Energetski portal : https://www.energetskiportal.rsPRETHODNI POST

Povezani članci

VEDRANA (20) IMA SVOJ TRAKTOR I OBOŽAVA POLJOPRIVREDU! Svaki dan radi u polju, a večernje izlaske ne voli

admin

Kako do bespovratnih sredstava za traktore i kada možete očekivati nove konkurse?

admin

Kako je nastao Mercedesov traktor, prodaja traktora & epidemija virusa

admin

Ostavite komentar