Prirodni kamen u arhitekturi

Još od davnina, prirodni kamen bio je glavni materijal za gradnju, čemu svedoče kamena zdanja, hramovi, katedrale, mauzoleji i to samo zbog jedne karakteristike kamena – nepromenljivosti. Ta kamena zdanja i danas odolevaju vekovima i ističu se svojom lepotom i velelepnošću, tako da definitivno i nesumnjivo prirodni kamen treba da bude deo i svake moderne građevine.

Dekorativno-zaštitna funkcija prirodnog kamena

Prirodni kamen u arhitekturi može da se koristi blokovski ili u pločama za oblaganja površina, kako spolja tako i iznutra, bilo da se radi o horizontalnim ili vertikalnim površinama. Tako da, prirodnim kamenom možete obložiti fasadu ili unutrašnje zidove i time obezbediti maksimalnu izolaciju od vremenskih uticaja i buke. Osim toga, kamene fasade su uvek u trendu zbog svog rustičnog izgleda i neverovatnog uklapanja sa prirodnom sredinom. Prirodni kamen je sam po sebi rezistentan na visoke i niske temperature, a dodatnom obradom se njegova otpornost može samo povećati.

Skupocena estetika prirodnog kamena

Kameni podovi su oduvek bili simbol luksuza. Nije to slučajno, jer je prirodni kamen kroz istoriju bio jako skup materijal, a i bilo ga je jako teško dobiti i dopremati, zbog nedostatka tehnologije i mašina za transport. Otuda su samo dvorovi ili palate imale sjajno uglačane kamene podove, tako da je ta sofisticiranost i otmenost jednim delom bila vezivana i za kamen kao arhitktonski element. Danas, prirodni kamen možete imati u svom domu, zahvaljujući razvijenoj tržišnoj mreži i brzim transportom, tako da i vaš dom može imati komad antičkih palata. Osim toga, cena prirodnog kamena je vrlo pristupačna, naročito ako imate direktnu vezu sa kamenolomima, odakle dobijate kamen bez posredovanja.

[gdlr_core_space height=“30px“]

prirodni-kamen-u-arhitekturi

[gdlr_core_space height=“30px“]

Prirodni ukras

Prirodni kamen može da ima i samo dekorativnu funkciju. Tada govorimo o lomljenom kamenu ili dekorativnom CNC kamenu, koji može da se koristi u kombinacijama sa drugim materijalima ili kao deo unikatnog dizajna enterijera. Može se koristiti za oblaganje zidova, stubova, raznih površina koje će ukrasiti ambijent i dati im notu rustičnosti.

U zavisnosti od tipa obrade, prirodni kamen može biti poliran, punjen (pune se pukotine, da bi se dobilo na postojanosti), četkan, brušen ili štokovan. Namena kamena će uticati na tip obrade i tada je uvek najbolje da se posavetujete sa stručnjacima za kamen. Za podove se preporučuje obrada poliranja (mermer, granit), za fasadno oblaganje najbolji je punjeni prirodni kamen (naročito ako je travertin vaš izbor za fasadu) dok je za oblaganje kuhinjskih elemenata ipak najbolje izabrati veštački kamen.

Materijal od vrednosti

Prirodni kamen je neophodan arhitektonski element, ne samo zbog svoje funkcionalnosti, već zbog neverovatne dekorativnosti i umetničke vrednosti. Pored svega toga, prirodni kamen ispunjava sve ekološke standarde, tako da imati ga u svojoj sredini znači da ne narušavate balans prirode i na jedan specifičan način ulažete u svoju i budućnost narednih generacija.

Povezani članci

Sve što treba da znate o kamenom podu

admin

Zašto koristiti prirodni kamen u enterijeru?

admin

Prirodni ili veštački kamen

admin

Ostavite komentar