Image default

Zgodna plavuša poručuje: Ne volim skupa kola već traktore

Vedreana Poletar je zgodna dvadesetogodišnja plavuša koja svakodnevno radi u polju, vozi traktor i istovara đubrivo. Ljubav prema zemljoradnji naslijedila je od roditelja.

“Radim ono što volim, ono što me ispunjava nije mi nimalo teško da ustanem rano i radim do kasno, jer to uistinu volim. Nakon završene komercijalne škole bilo je ili ići dalje na fakultet ili ostati kući sa svojima i obrađivati zemlju. Ovo drugo me privuklo i odluka je bila definitivna. Ostajem da orem zemlju i proizvodim hranu”, priča Vedrana iz mjesta Laslovo u Hrvatskoj.

Vrijedna djevojka, za sebe kaže da baš i ne voli večernje izlaske, a i odabir garderobe prepustila je svojoj mlađoj sestri.

“Mrzim to oblačenje, mada priznajem da i to ponekad volim, ali najbolje se osjećam u trapericama i majici dok sam za upravljačem jednog od mojih radnih mašina”, kaže Vedrana.

Svakog dana ona poljima po istočnoj Slavoniji tjera svojih 160 konja zarobljenih u njenom traktoru John Deere, a iza njih ostaju nepregledne duge brazde na 12 hektara njenog imanja na kojemu uzgaja žitarice.

Osim ratarstva ova se djevojka bavi i voćarstvom, ima šljivik s oko stotinjak stabala.
Vedrana je krenula stopama svojih roditelja Gordane i Tibora.

Oni su jedna od rijetkih porodica koja je spremna javno da govori da se od poljoprivrede može živjeti.

“To je tačno, samo treba znati što i kako raditi. Nikada mi nije palo na pamet da bi se moglo obogatiti preko noći, svjesna sam da je to težak i pomalo nesiguran posao kakva je proizvodnja pod vedrim nebom, ali ako se hoće sve se može”, kaže Vedrana koja je finansijska sredstva dobila i iz EU fondova.

“Neko bi kupio novi skupocjeni automobil, a ja o tome nisam niti razmišljala, moj je san bio kupiti traktor i to sam ostvarila”, zaključuje ova vrijedna plavuša.

Foto: Marko Mrkonjić

Povezani članci

Bazar Malih proizvođača hrane

admin

Želite da kupite traktor, pola dobijete od države, stižu nove subvencije

admin

Iz Turske dolazi potpuno električni traktor sa 130 KS

admin

Ostavite komentar