Image default

Zgodna plavuša poručuje: Ne volim skupa kola već traktore

Vedreana Poletar je zgodna dvadesetogodišnja plavuša koja svakodnevno radi u polju, vozi traktor i istovara đubrivo. Ljubav prema zemljoradnji naslijedila je od roditelja.

“Radim ono što volim, ono što me ispunjava nije mi nimalo teško da ustanem rano i radim do kasno, jer to uistinu volim. Nakon završene komercijalne škole bilo je ili ići dalje na fakultet ili ostati kući sa svojima i obrađivati zemlju. Ovo drugo me privuklo i odluka je bila definitivna. Ostajem da orem zemlju i proizvodim hranu”, priča Vedrana iz mjesta Laslovo u Hrvatskoj.

Vrijedna djevojka, za sebe kaže da baš i ne voli večernje izlaske, a i odabir garderobe prepustila je svojoj mlađoj sestri.

“Mrzim to oblačenje, mada priznajem da i to ponekad volim, ali najbolje se osjećam u trapericama i majici dok sam za upravljačem jednog od mojih radnih mašina”, kaže Vedrana.

Svakog dana ona poljima po istočnoj Slavoniji tjera svojih 160 konja zarobljenih u njenom traktoru John Deere, a iza njih ostaju nepregledne duge brazde na 12 hektara njenog imanja na kojemu uzgaja žitarice.

Osim ratarstva ova se djevojka bavi i voćarstvom, ima šljivik s oko stotinjak stabala.
Vedrana je krenula stopama svojih roditelja Gordane i Tibora.

Oni su jedna od rijetkih porodica koja je spremna javno da govori da se od poljoprivrede može živjeti.

“To je tačno, samo treba znati što i kako raditi. Nikada mi nije palo na pamet da bi se moglo obogatiti preko noći, svjesna sam da je to težak i pomalo nesiguran posao kakva je proizvodnja pod vedrim nebom, ali ako se hoće sve se može”, kaže Vedrana koja je finansijska sredstva dobila i iz EU fondova.

“Neko bi kupio novi skupocjeni automobil, a ja o tome nisam niti razmišljala, moj je san bio kupiti traktor i to sam ostvarila”, zaključuje ova vrijedna plavuša.

Foto: Marko Mrkonjić

Povezani članci

Belarus predstavio svoj prvi traktor kojem ne treba vozač – pogledajte kako ore

admin

Amiši imaju čelične točkove na traktorima, a razlog je neočekivan

admin

John Deere Bal sa traktorima

admin