Image default

Koje su rase pasa najbliže vuku?

Ko se boji velikog zlog vuka?

Svih 400 i više domaćih savremenih rasa pasa su zapravo usko povezane sa njihovim divljim precima vukovima. Pseći DNK se ralikuje za svega 0,2 odsto od sivog vuka (Canis Lupus). Naučna istraživanja su ipak pokazala da su neke od rasa još u tesnijoj vezi sa vukovima od ostalih. Evo o kojim pasminama je reč.

Šiba Inu i Čau čau su dve rase najbliže vukovima

Prema DNK studiji Istraživačkog centra Fred Hutčinson (Fred Hutchinson Cancer Research Center) koja je obuhvatila 85 domaćih rasa pasa, Šiba Inu i Čau čau su dve rase najbliže vukovima. Druge rase bliske vuku su Akita, Aljaski malamut, Basenji, kineski Šar pej i Sibirski haski. Celokupnu analizu potvrdili su svetski priznati naučnici, a objavljena je od strane časopisa Nacionalna geografija. Iako ove rase dele gotovo isti DNK sivog vuka, imajte na umu da su naši četvoronožni saputnici odvojeni od svojih divljih rođaka pre oko 15. ooo godina i više, kada su prvi put pripitomljeni od strane ljudi.

Sorte pasa najbliže vukovima su prvobitno razvijene u Aziji, Africi, Bliskom istoku i Arktiku, ali po telesnoj građi ne liče baš sve rase na vukove. Nemački ovčar više deli izgled, a manje DNK sa svojim dalekim precima, za razliku od npr.  Ši-cu-a koji izgledom ni ne podseća na vuka, a ima sličniju DNK. Iako su neke rase bliže povezane sa vukovima, to ne znači da su zadržale i njihovo ponašanje. Istraživanje je pokazalo da se štenci pasa mnogo brže vezuju za ljude nego mladunci vukova. Oni što ih danas vezuje jeste život u čoporu, bilo sa ljudima bilo sa ostalim psima.

Sibirski haski i malamuti imaju  gusti rast poddlake koji pokriva kožu ovih životinja. Sastoji se od kombinacije uljaste zaštitne dlake na vrhu i debelog donjeg podkrzna ispod. Zaštitna dlaka čuva vlagu, a podkrzno održava životinju toplom.

Šišanje pasa spada u deo osnovne higijene i održavanja dlake. Šišanjem se uklanja mrtva dlaka iz krzna, a kao rezultat dobijaju se uredni i čisti kućni ljubimci

Preuyeto sa https://njuska.com

Povezani članci

Medvedi su budni i krenuli su u grad

admin

Mermerne pećine u Patagoniji od kojih zastaje dah – Šta su to mermerne pećine ?

admin

Obala ostrva Spicbergen

admin