Image default

Morska kornjača koja je odbila da je pobedi oluja

Kada je morsku kornjaču Eleanor uhvatila tropska oluja kraj obala Floride, ona se iznenađujuće dobro snašla. U stvari, ona jedva da je morala da troši dodatnu energiju tokom četiri dana tokom kojih je besnila oluja – a nije povređena.

Kako se more zagreva, Zemlju pogađaju sve snažnije oluje i uragani, što ima ogromne posledice i za ljude i za životinje. Jedna od briga su morske životinje, posebno ugrožene vrste, poput nekih kitova, manata, morskih pasa, morskih kornjača itd.

Zajednički danski / američki / australijski tim istraživača otkrio je da teško vreme nije obaveyno štetno za pojedine odrasle morske kornjače. Tim je bio u toku praćenja morskih kornjača opremljenih GPS predajnicima i senzorima kretanja izvan Sarasote u SAD-u, kada je jedna od morskih kornjača neočekivano uhvaćena u tropskoj oluji. Ovo je timu pružilo jedinstvenu priliku da vide kako se morska kornjača može nositi sa olujom.

„Bili smo oduševljeni kada smo otkrili da je kornjača oluju prošla bez ikakvih problema“, kaže Maria Vilson, biologinja sa Univerziteta Južne Danske (SDU).

Studija je sprovedena 2012. godine u kojoj su učestvovale kolege iz Mote Marine, Sarasota na Floridi, Odeljenja za parkove i divlje životinje, Morski naučni program u Australiji i Univerzitet Aarhus u Danskoj. Naučni članak je sada objavljen u časopisu Journal of Ekperimental Biologi.

„Malo znamo o tome kako se morske kornjače ponašaju tokom uragana i tropskih oluja. Oluje bi mogle da odnesu morske kornjače sa njihovih putanja, ili bi preživljavanje oluja moglo biti toliko iscrpljujuće da troši sve rezerve energije, a samim tim i sposobnost preživljavanja i stvaranja jaja, što ima negativan uticaj na novu generaciju morskih kornjača „, objašnjava Vilson.

ZA NAJsrećnije ŽIVOTE, DANI moraju BITI detaljno isPLANIRANI, NOĆI OTVORENE ZA nove prilike

Označena morska kornjača uhvaćena u oluji nosi naziv Eleanor. Bila u moru u Meksičkog zaljeva u sezoni odlaganja jaja, kad ju je pogodila oluja. Shodno tome, već se ugnezdila na jednoj od Floridskih plaža i vratila se u more da napuni rezerve svoje energije pre nego što se vratila da položi još.

Eleanor je uhvaćena u tropskoj oluji Debbi koja je prošla kroz Meksički zaliv između 23. i 27. juna 2012. Debbi je izazvala velike poplave na Floridi, dostigavši brzinu vetra i do 100 km / h.

Eleanor je bila praćena 16 dana, od kojih su četiri bila tokom oluje. Podaci s GPS-a i oznaka pokreta životinja pokazali su da je ona drastično promenila ponašanje kada je pogodila oluja. Pre oluje odmarala se na morskom dnu, krećući se samo da bi otišla na površinu da udahne vazduh.

Kad je oluja pogodila, ona se pomerila dalje prema severu više nego što se očekivalo. Prema istraživačima, na nju su prisiljavale prevladavajuće struje. Takođe je promenila svoj način ronjenja, postajući mnogo aktivnija, umesto da štedi energiju za sledeći događaj izlaganja jaja.

„Iako je Eleanor plivala veći deo tih četiri dana kada je oluja besnila, bila je dobro i u uštedela je energiju, zapravo je koristila ne više nego što bi inače koristila za polaganje 12 jaja. Obzirom na to da morske kornjače tokom godine ležu između 300 i 900 jajašaca u sezoni gnežđenja, to nije mnogo. Ali još jedan fantastičan element priče o Eleanor je da je uprkos oluji koja ju je gurala više od 100 km severno od ‘njene’ plaže, ona plivala na jug kad je oluja prošla i napravila svoje gnezdo samo 75 metara od prethodnog gnezda- iako sa nekoliko dana odlaganja „, dodaje Vilson.

Istraživači su izračunali Eleanorinu potrošnju energije na osnovu senzora pokreta (3D akcelerometri i žiroskopi), koji su otkrili dok je plivala. Koliku energiju koristi morska kornjača utvrđeno je iz ranijih eksperimenata u laboratoriji, što omogućava procenu koliko više energije koriste tokom oluja.

PROMENITE MISLI, PROMENITE SVOJ SVET

Norman Vincent

Iako se čini da su morske kornjače dovoljno snažne da ne bi bile na milosti oluja, takva snažna oluja i dalje im može predstavljati veliku prijetnju.

„Morske kornjače odlažu svoja jaja na plaži, a gnezda su im izuzetno podložna prolazećim olujama. Oluja koju je Eleanor lako preživela uništila je gotovo 90% gnezda na plaži, gde je ona i nekoliko stotina drugih ženskih kornjača položila.“

Zato se Maria Vilson poziva na veću usredsređenost na zaštitu gnezda i pomaganje novorođenim kornjačama, a manje odraslim jedinkama.

Materijali koje je pružio Univerzitet Južna Danska. Original napisao Birgitte Svennevig.

Napomena:

 

Povezani članci

Najveći parni traktor na svetu – obnovljen je i ponovno ore

admin

Majstor Perica sam napravio traktor za svoj merak

admin

Robot Farmer laserom ubija 100.000 korova na sat- obradi do osam hektara u danu

admin