Image default

Mermerne pećine u Patagoniji od kojih zastaje dah – Šta su to mermerne pećine ?

Mermerne pećine Čilea jedno su od najneobičnijih mesta koje možete posetiti u Južnoj Americi.

Veličanstvene Mermerne pećine nastale su tokom poslednjih 6000+ godina dok se voda topila iz obližnjih lednika, ispunjavajući jezero General Carrera i ispirajući se kroz ove čvrste stena, polako urezujući zamršene kaverne, stubove i sisteme tunela.

Tokom hiljada godina, ova bogata mineralima ledenjačka voda takođe je promenila boju i oblik formacija mermernog kamena u prelepe nijanse plave, zelene, crne i žute boje.

Umesto da minira ove jedinstvene mermerne stene, lokalna zajednica ih štiti, dok posetiocima omogućava da dođu i obiđu Mermerne pećine.

Šarenim kovitlastim uzorcima i tirkizno plavom vodom, Mermerne pećine privlače posetioce iz celog sveta – uprkos udaljenoj lokaciji i poteškoćama u pristupu.

Mermerne pećine nalaze se na jezeru General Carrera u južnom Čileu. Jezero General Carrera je najveće jezero u Čileu i proteže se od Čilea do Argentine. Ali Mermerne pećine su locirane i dostupne sa čileanske strane, pa ćete morati da putujete u Čile kroz grad Chile Chico ako planirate da posetite ove pećinske formacije iz Argentine.

Povezani članci

Zašto je travertin najpopularniji prirodni kamen?

admin

Kako se dobija prirodni kamen?

admin

Zašto koristiti prirodni kamen u enterijeru?

admin