Image default

Mermerne pećine u Patagoniji od kojih zastaje dah – Šta su to mermerne pećine ?

Mermerne pećine Čilea jedno su od najneobičnijih mesta koje možete posetiti u Južnoj Americi.

Veličanstvene Mermerne pećine nastale su tokom poslednjih 6000+ godina dok se voda topila iz obližnjih lednika, ispunjavajući jezero General Carrera i ispirajući se kroz ove čvrste stena, polako urezujući zamršene kaverne, stubove i sisteme tunela.

Tokom hiljada godina, ova bogata mineralima ledenjačka voda takođe je promenila boju i oblik formacija mermernog kamena u prelepe nijanse plave, zelene, crne i žute boje.

Umesto da minira ove jedinstvene mermerne stene, lokalna zajednica ih štiti, dok posetiocima omogućava da dođu i obiđu Mermerne pećine.

Šarenim kovitlastim uzorcima i tirkizno plavom vodom, Mermerne pećine privlače posetioce iz celog sveta – uprkos udaljenoj lokaciji i poteškoćama u pristupu.

Mermerne pećine nalaze se na jezeru General Carrera u južnom Čileu. Jezero General Carrera je najveće jezero u Čileu i proteže se od Čilea do Argentine. Ali Mermerne pećine su locirane i dostupne sa čileanske strane, pa ćete morati da putujete u Čile kroz grad Chile Chico ako planirate da posetite ove pećinske formacije iz Argentine.

Povezani članci

Mama patka i tri pačića

admin

Prirodni kamen u arhitekturi

admin

Zašto je travertin najpopularniji prirodni kamen?

admin